Ga naar hoofdinhoud

Verkerke lost Nijsse af als juryvoorzitter vakwedstrijd


Gert-Jan Nijsse stopt als juryvoorzitter van de jaarlijkse vakwedstrijd van de Studieclub Schilders (SCS). Bij de Landelijke Schildersdag in Dordrecht, deze zaterdag, reikte hij voor het laatst de prijzen uit in verschillende categorieën. Barre Verkerke volgt Nijsse op.

Nijsse geeft een marmerimitatie

De organisatie had de Landelijke Schildersdag in dit coronajaar bewust weinig ruchtbaarheid gegeven. Tachtig à negentig belangstellenden waren aanwezig in het Energiehuis, een voormalige elektriciteitscentrale uit 1910, nu cultureel centrum. Onderdeel van het programma waren een marmer- en houtimitatie-demonstratie van Nijsse, een lezing over heraldiek door specialist Willem Rep en een college brandschilderen en glas-in-lood door Ellen van der Leeden (Lux-Nova).

De man met de grootste buit bij de vakwedstrijd was Ferrie Ovink, decoratie- en restauratieschilder bij Wolters & Ovink. Hij won de publieksprijs en de vrije opdracht, hyperrealistisch schilderen. Tweede en derde in laatstgenoemde categorie waren George van der Wielen en Jelle Zijlstra. Bij de pitchpine-houtimitatie streek Heidi Selten met de eer, gevolgd door Johnny Dorresteijn en Jacco de Vries.

In de eerste heraldiek-categorie – het wapen van koningin Máxima – maakte Wiebren Dijkstra het best beoordeelde kunstwerk. Het zilver was voor Jaap Wieringa. In de tweede heraldiek-wedstrijd – het wapen van Dordrecht – behaalde Dijkstra opnieuw het beste resultaat, maar dit werd slecht beloond met brons, omdat het werk niet feilloos was; een vereiste vanuit de jury om iemand goud toe te kennen. De mooiste marmerimitatie (goudader) werd gemaakt door Margot van den Berg, die voor Jeroen Hulsen (tweede) en Stephan de Bruin en Stefan van ’t Klaphek (gedeeld derde) eindigde.

Waar de Landelijke Schildersdag in 2022 wordt gehouden, was zaterdag nog niet bekend. Gegadigden mogen zich melden bij de voorzitter van de landelijke Studieclub Schilders: Erwin Brouwer. De opdrachten voor de vakwedstrijd van volgend jaar zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vaktoppers luisteren Landelijke Schildersdag op

Nimeto gastheer Landelijke Schildersdag in november

Potkwast 11: Informeel leren bij de Studieclub

Potkwast 7: Schilderen met handen, hoofd én hart

Prijswinnaars landelijke Vakwedstrijd SCS


Naar archief >