Ga naar hoofdinhoud

Verf uit schaaldieren


Is het afval van schaaldieren als krabbetjes, kreeften en garnalen te gebruiken voor het maken van verf? Het consortium ARC CBBC, verbonden aan de universiteiten van Utrecht, Groningen en Eindhoven, doet hier onderzoek naar.

In het pantser van schaaldieren zit de stof chitine. Dit is na cellulose de meest voorkomende biopolymeer op aarde en zeer geschikt als grondstof voor de bouwstenen van coatings. Interessant als je bedenkt dat er ook in Nederland door de visserij heel veel schaaldierafval is dat voor dit doel gebruikt kan worden. ARC CBBC-studente Kordula Schnabl, onderzoekt nu of dit afval van schaaldieren te gebruiken is voor het maken van verf. Het journalistieke platform Change Inc. meldt dit.

Chemie circulair en klimaatneutraal maken

ARC CBCC staat voor Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium. Hier werken zo’n zeventig studenten van de universiteiten Utrecht, Groningen en Eindhoven in samenwerking met andere universiteiten en onderzoeksinstituten, dagelijks aan de energie-, grondstoffen- en materialentransitie. Die is nodig om de chemie in 2050 volledig circulair en klimaatneutraal te maken. De Nederlandse universiteiten werken sinds 2016 in het ARC CBBC samen met grote bedrijven als AkzoNobel, BASF en Shell.

Biobased verf maken na afstuderen

Het onderzoek van het consortium leidt tot zichtbare resultaten. Zo deed George Hermens, een van de ARC CBBC-studenten, in Groningen jarenlang onderzoek naar het gebruik van houtachtige biomassa – hemicellulose – om fossielvrije verf te maken. Dat gebeurde in samenwerking met AkzoNobel. Na zijn afstuderen is hij bij het chemiebedrijf in dienst getreden om met een verbeterde formule daadwerkelijk volledig biobased verf te gaan produceren.

Het onderzoek van het ARC CBBC richt zich op drie hoofdthema’s. Het wil plastic, brandstoffen, kunstmest, verf, reinigingsmiddelen en tal van andere producten niet langer van olie en gas produceren, maar uit hernieuwbare grondstoffen, huishoudelijk plastic en ander afval, CO2, methaan en biomassa.

Producten uit afval

Het ARC CBBC wil met zijn onderzoeken en projecten de basis leggen voor nieuwe producten. “We willen verf, brandstoffen en plastic niet uit aardolie maken, maar uit afval. Daarnaast doen we veel met het omzetten van CO2 naar bruikbare materialen: CCU”, zegt wetenschappelijk directeur Bert Weckhuysen, hoogleraar katalyse, energie en duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht.

2 reacties op “Verf uit schaaldieren

  • Klaas de Wit

    Weckhuysen en studenten hebben het er maar druk mee, in 2021 kwam het bericht ‘muurverf als wapen tegen het coronavirus’ door onderzoek naar katalysatoren (AD 27/2021). En in RenovatieTotaal van 1 feb. 2022 ‘Viruswerende verf stap dichterbij’. Ik denk dat het bij beloftevolle onderzoeken blijft, eindresultaten en/of deze onderzoeken leidt tot productie verneemt men zelden. Vaak zijn universiteiten op zoek naar partners om samen aan verdere ontwikkelingen te werken of een licntie te nemen op deze technologie.
    Los van het gegeven dat een (muur)verf uit niet fossiele grondstoffen bestaat zijn er nog andere merites waaraan deze moet voldoen.

  • Klaas de Wit

    Over de grondstof chitine lopen nog andere onderzoeken.
    Wetenschappers bij de Universiteit van Houston gebruiken chitine – een afgeleide van glucose gevonden in de celwanden van geleedpotigen en schimmels – om onder 3D-print technieken en draagwijdte te produceren, om meerlaagse coatings te ontwikkelen dat soldaten kan beschermen tegen kogels, lasers, giftig gas en andere gevaren.
    Bron: Paint & Coatings Industry (36) ’20 nr. 11 Nov. ISSN 0884-3848, p. 6
    Researchers Use Chitin to Create Multi-Layer Bulletproof Coatings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel

Knalgeel huis in Hilversum verschiet noodgedwongen van kleur

Verkoop van AkzoNobel trekt aan

AkzoNobel in zee met Damen Shipyards


Naar archief >