Actueel

ZZP Nederland heeft, samen met PZO, een brief naar de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer der Staten-Generaal gestuurd om een aantal fiscale knelpunten voor zzp’ers onder de aandacht te brengen.

Op 5 november is het wetgevingsoverleg van de vaste commissie. Daar gaat deze commissie de wetsvoorstellen bespreken die gezamenlijk het Belastingplan 2019 vormen. Door de huidige voorstellen wordt, volgens ZZP Nederland, ondernemerschap ontmoedigt en groei van ondernemers belemmerd.

In hun gezamenlijke brief met het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)wordt gesteld dat het achterliggende motief om zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling te verlagen, namelijk om de belasting- en premiedruk van werknemers en ondernemers dichter bij elkaar te brengen, niet overtuigt.

Met deze maatregelen bereikt het kabinet dat succesvolle ondernemers met een winst vanaf ongeveer €75.000 er op achteruitgaan terwijl een andere doelstelling van het Belastingplan 2019 juist is dat iedereen er op vooruit gaat, aldus de belangenorganisatie: ‘Het lijkt erop dat het kabinet door deze maatregelen succesvol ondernemerschap ontmoedigt en groei van ondernemingen belemmert’.

Daarnaast wordt in de brief gewaarschuwd dat de voorgenomen verandering van de kleine ondernemersregeling oneerlijke concurrentie in de hand zal werken voor ondernemers die met consumenten werken.

Immers, door tot een bepaalde omzet een keuze in te voeren of wel of niet btw wordt gevraagd, kunnen ondernemers met een lagere omzet kiezen om geen btw op te voeren en zo goedkoper zijn voor consumenten dan ondernemers die wel btw moeten berekenen.

Overgangsregeling

Voor de ondernemers die nu van de kleine ondernemersregeling gebruik maken, levert het een financieel voordeel op. Niet alleen in de verlichting van administratieve verplichtingen maar ook in geld.

Dit laatste voordeel raken ze kwijt op het moment dat de nieuwe regeling intreedt, terwijl ze van dit financiële voordeel wel deels afhankelijk zijn voor wat betreft hun inkomen. Voor deze ondernemers is dan ook een overgangsregeling gewenst, om het financiële nadeel te compenseren, aldus ZZP Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.