Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsinstructie bouwplaats verbeterd


Sinds 23 november is een verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar voor schilders, bouwvakkers en andere vakspecialisten die de bouwplaats opgaan: de Generieke Poortinstructie (GPI) 5.0.

Sinds 1 april 2019 wordt de Generieke Poortinstructie (GPI) toegepast op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven.

Momenteel zetten ruim 45.000 bedrijven/instanties de GPI in en volgen ongeveer 125.000 bouwplaatsmedewerkers deze. Daaronder Ballast Nedam, bam, DuraVermeer, Heijmans, KIVI, ProRail, Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Strukton, TBI, Unica, Van Den Herik, VolkerWessels, Witteveen+Bos en Van Oord.

Het initiatief richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen en een soepel uniform poortproces. De GPI geeft duidelijkheid over het gewenste veiligheidsgedrag op bouw- en projectlocaties.

Poortinstructies zijn instructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden, vooraf moeten hebben gevolgd en waarbij een toets wordt afgelegd. Het doel: een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerkers over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. En dat is nodig want op de bouwplaats komen helaas nog te veel onveilige situaties voor. Soms met zeer ernstige gevolgen, stelt de GCVB.

Door allemaal de GPI te doen en samen over veiligheid te praten, wordt het veiligheidsbewustzijn vergroot en daarmee de kans op ongevallen verkleind, aldus de GCVB. De vernieuwde GPI 5.0 bouwt voort op het succes van zijn voorganger (4.0). Er is nu daadwerkelijk één universele veiligheidsinstructie met één certificaat voor alle sectoren in de bouw. Op basis van de deelsector waar men het meest actief is, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld. 

Draagvlak

De inhoud van de GPI verbetert continu op basis van feedback van gebruikers, die door de Waarborgcommissie GPI wordt getoetst en verwerkt. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de Governance Code Veiligheid in de Bouw en partnerorganisaties, zoals: Bouwend Nederland, Cumela|Stigas, Freesmij en Transport- en Logistiek Nederland.

“Met de komst van de GPI 5.0 zijn we weer een stap verder in de ontwikkeling van een persoonlijk digitaal leerplatform rond veilig werken in de bouw”, stelt Werner van Eck, voorzitter Waarborgcommissie GPI en directeur veiligheid Heijmans.

De belangrijkste verbeteringen in de nieuwste GPI zijn:

  • In plaats van drie GPI’s voor verschillende doelgroepen, is er nu één GPI met één geldig GPI-certificaat. Dat maakt het overzichtelijker en makkelijker.
  • Op basis van de deelsector waar men het meest werkzaam is, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld.
  • Er is keuze uit 21 praktijkgerichte onderwerpen (deelsector specifiek), waaruit de kandidaat acht onderwerpen kiest.
  • De begin-animatie met generieke regels en aandachtspunten is ingekort. Specifiekere onderwerpen hieruit komen terug in de praktijkgerichte onderwerpen.
  • De duur van de GPI 5.0 is teruggebracht naar gemiddeld maximaal 45 minuten.
  • Naast de zes bestaande talen zijn ook Portugees en Bulgaars toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nu te zien: voorselectie Nationale SchildersVakprijs

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Schilderstudenten trainen met virtuele verfspuit

Kenniskring Restauratieschilders beklimt Domtoren


Naar archief >