De afvalstromen worden door de twee bedrijven gerecycled en hergebruikt bij de bron: de firma Raflatac, etikettenproducent gevestigd in Finland, waar de onbedrukte etiketten vandaan komen.
Duurzaamheid is een belangrijke pijler binnen beide Overijsselse bedrijven en daarom wordt er continu gekeken naar verbeteringen en duurzame innovaties. Uit een duurzaamheidsonderzoek kwam naar voren dat rugpapier van etiketten ook gerecycled kan worden in plaats van het af te voeren als restafval.
Eshuis en Van Wijhe Verf sloegen daarom de handen ineen voor een recyclingprogramma. Eerstgenoemd bedrijf levert het grootste gedeelte van de etiketten van de Zwolse verffabrikant.
Aanpak
Hoe wordt rugpapier gerecycled? Productetiketten worden op grote rollen aangeleverd. Wanneer de etiketten geautomatiseerd op de verfblikken rondom worden bevestigd, blijft het rugpapier over. Dit materiaal bestaat uit papier en silicone.
Silicone is nodig voor de binding van het etiket op het blik. Deze stof kleeft ook aan het rugpapier, waardoor dit als restafval beschouwd wordt. Het silicone moet eerst los geweekt worden van het papier, zodat zowel het papier en het silicone hergebruikt kunnen worden.
Medio december 2022 is het duurzaamheidsprogramma van de twee bedrijven van start gegaan. Hiervoor is een logistieke stroom ontwikkeld en opgezet. Operationeel is het proces zo ingericht dat beide partijen verantwoordelijkheden hebben om het recyclingprogramma mogelijk te maken en in stand te houden.
In de verffabriek van Van Wijhe wordt het rugpapier verzameld in dozen en bij Eshuis afgeleverd. Hierna neemt Eshuis de verantwoordelijkheid dat bij een volle vrachtwagen het rugpapier naar Raflatec gaat. Raflatac zorgt voor het recycleproces en verwerkt het papier en het silicone in haar productieproces. Waardoor het materiaal gescheiden wordt en opnieuw gebruikt wordt bij productie.
Van Wijhe stelt dat het recyclingprogramma bijdraagt aan de vermindering van CO2- uitstoot. Restafval wordt verwerkt door middel van verbranding. Dit willen we zoveel mogelijk minimaliseren, aldus het bedrijf.
Na deze succesvolle pilot rolt Eshuis het recyclingprogramma verder uit bij andere klanten, zodat de aanwas van etiketten dusdanig groot is dat er regelmatig een vrachtwagen naar Raflatac kan om het rugpapier te recyclen.

