Ga naar hoofdinhoud

Van der Maas tijdelijk voorzitter ERM


Wim van der Maas neemt tijdelijk het voorzitterschap van stichting Erkende Restauratie Monumentenzorg (ERM) op zich. Ondertussen wordt verder gezocht naar een nieuwe voorman.

Begin dit jaar stopte Jacques Monasch als ERM-voorzitter. Een zoektocht naar een opvolger werd gestart, maar tot nu toe nog zonder resultaat.

“Er zijn gesprekken gevoerd, maar we zijn met de kandidaten niet tot overeenstemming gekomen. Aan de hand daarvan hebben we als bestuur nogmaals naar de vacature gekeken, maar we zien geen reden de wensen die we daar stellen te veranderen”, zo legt Wim van der Maas uit.

Voor hem is zijn ad interim rol niet met een termijn: eerst de basis op orde en als ondertussen een nieuwe voorzitter komt is dat ook mogelijk. Van der Maas zit ruim 10 jaar in het ERM-bestuur. Tot begin dit jaar als vertegenwoordiger van de gespecialiseerde aannemers, nu neemt hij in een onafhankelijke rol het voorzitterschap over.

Simon Angel zal de vrijgekomen zetel namens de gespecialiseerde aannemers gaan vervullen. Met Van der Maas als voorzitter krijgt ERM een zeer ervaren bestuurder die zijn sporen meer dan verdiende, al laatste als tijdelijke voorzitter van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE).

Stichting ERM is onder andere een belangrijke speler in de schildersbranche. Basis voor de certificering van bedrijven in de restauratieschildersbranche zijn namelijk hun richtlijnen. Bedrijven die dit ERM-certificaat behalen, werken volgens uniforme afspraken die gemaakt zijn over het leveren van kwalitatief goed werk en over het aantoonbaar en het systematisch borgen van die kwaliteit.

Drie doelen
Van der Maas heeft zichzelf als tijdelijk ERM-voorman drie doelen gesteld: “Het eerste speerpunt is om het bestuur weer te complementeren in kwantitatieve vorm. Er zijn er al tijden plekken open. De belangrijkste is de zetel van de vertegenwoordiging van de gemeenten en provincies. We zijn op dit moment gesprekken aan het voeren om die plek weer in te vullen. Ik vind het belangrijk dat de zetels worden ingevuld door capabele mensen en dat de bestuursleden voortkomen uit de eigen achterban. ERM is een platform waar overheid en het veld samenkomen.”

Ook het huidige bestuur moet aan de bak. “Niets ten nadele van hoe het nu gaat, maar voor mij betekent het ook dat voor de bestuursleden de rol van ambassadeur van ERM duidelijker op het netvlies moet komen. Het veld moet niet om ERM heen kunnen. Ons bestuur bestaat uit professionele en intelligente mensen, zij moeten ERM ook naar de achterbannen uitdragen. ERM staat voor kwaliteit en om die kwaliteit te borgen, dat is de boodschap. We zullen daarvoor de agenda’s van het bestuur aanpassen.”

Van der Maas vervolgt: “Ook moeten bestuursleden beter gaan zorgen voor de eigen opvolging bij het terugtreden. Nu gaat er teveel tijd zitten in het zoeken naar goede bestuursleden. Er is de afgelopen jaren veel gewisseld en daar moet rust in komen. Dan pas kan ook een nieuwe voorzitter goed landen, vind ik. Als de boel staat. Die zoektocht naar de nieuwe voorzitter, dat is mijn tweede speerpunt.”

Derde punt zijn uiteraard de lopende zaken. “ERM zal ook de steun binnen de rijksoverheid moeten verbreden. Daarbij gaan we ook naar andere ministeries dan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kijken, zoals Economische Zaken en Binnenlandse Zaken.

“Bij Economische zaken zullen we gaan kijken naar de aansluiting in de discussie rondom de energietransitie en de verduurzaming, waar de restauratiebranche ook nadrukkelijk mee te maken heeft. ERM kan dan daar een rol in vervullen. Bij Binnenlandse zaken kan ERM aansluiting zoeken bij de invoering van de nieuwe Omgevingswet en de grote herbestemmingen. “


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >