Ga naar hoofdinhoud

Vacuüm brush: nooit meer harde kwasten


Hoe houd je verfkwasten zacht als je ze niet gebruikt? Wim van Vliet uit Harmelen stortte zich een half jaar lang vol op de in zijn ogen perfecte oplossing: de vacuüm brush. Zijn verzinsel leverde hem afgelopen zaterdagavond de winst op in het SBS6-programma ‘Wat een uitvinding’.

In de finale moest Van Vliet het opnemen tegen het wasrijgrek en de verwarmde kaasschaaf. Voor de jury stond al snel vast dat de vacuüm brush een belangrijker probleem oplost dan shirts die van een droogrek afwaaien en kaas waarvan lastig te schaven valt.

“Zoals jullie weten: als kwasten hard worden, kun je ze niet meer gebruiken”, sprak de Harmelaar publiek en jury toe. “Met mijn systeem kun je altijd direct verder met schilderen, bewaar je verschillende kleuren in een pot en heb je geen chemisch afval.”

Vacuüm trekken

Hoe de vacuüm brush werkt? Het is eigenlijk een bestaand vacuüm systeem in een andere toepassing. De gebruikte kwast(en) hang je in de plastic bus, boven een laag water. Door vervolgens met een vacuümpompje alle lucht eruit te zuigen, heeft de kwast geen zuurstof meer om uit te harden. Heb je de kwast weer nodig – na een dag, een week, een maand; wanneer ook – dan is het een kwestie van ventiel indrukken (= lucht toelaten) en deksel eraf halen. Doordat de kwast hangt, blijft de vorm goed. De haren worden nergens ingedrukt.

Laagje water

De truc gaat overigens alleen op met een laagje water onderin de vacuüm brush. Voor kwasten met verf op waterbasis dus. En er passen alleen ronde kwasten in. Maar de winnaar van 25.000 euro heeft al uitbreidingsplannen. “Voor platte kwasten en verfrollers maak ik de bus gewoon groter.” Wie de kwastenvacuüm wil uitproberen, moet nog even geduld hebben. Een tip: houd de schappen van de Action-winkels in de gaten.

De finale van tv-programma ‘Wat een uitvinding’ terugkijken? Met de vacuüm brush vanaf 27:00 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wetenschappers maken ‘levende’ verf met blauwalg

John Feimann neemt Van Dam’s Kwastenfabriek over

Nieuwe verf uit Twente houdt huizen warm

AkzoNobel pronkt met watergedragen metaallak

Radar test kwasten: Meesterhand wint


Naar archief >