Ga naar hoofdinhoud

Utrecht en Amsterdam spannen samen voor duurzame woningbouw


Om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen, hebben de provincie Utrecht en Metropoolregio Amsterdam (MRA) een convenant opgesteld. Hierin staan volgens hen ambitieuze afspraken, strenger dan de huidige wettelijke normen. Opdat er sneller, goedkoper en duurzame woningen gebouwd kunnen worden.

Gedeputeerde Rob van Muilekom tekent namens de provincie Utrecht het convenant

De ondertekenaars komen vooral uit de provincies Utrecht en Flevoland en de regio Amsterdam. Dit is het deel van Nederland waar dertig procent van de woningbouwopgave gerealiseerd moet worden.

Signaal

Vanuit gemeenten en markpartijen kwam het signaal dat er grote behoefte was aan afspraken op het gebied van duurzame woningbouw, schrijft de provincie Utrecht. Bijvoorbeeld over circulariteit, natuur-inclusief bouwen, klimaatadaptatie en energiegebruik.

Utrecht en MRA hebben gehoor gegeven aan deze oproep en het convenant vormgegeven. ‘Uiteraard in samenspraak met vertegenwoordigers van bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstellingen.’ Het convenant is inmiddels ondertekend door meer dan tachtig partijen.

Olievlek

Gedeputeerde Rob van Muilekom is trots. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier woningen echt sneller, duurzamer én betaalbaarder kunnen bouwen. Het zou mooi zijn als de afspraken uit het convenant als een soort olievlek over Nederland vloeien en nog veel meer partijen zich aansluiten.’ Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou al interesse hebben getoond.

Het convenant dient ook als platform waarin organisaties elkaar vinden om de gemaakte afspraak te vertalen naar de praktijk. Ook wordt het gebruikt om kennis te delen, zodat er geleerd en onderzocht kan worden op welke manier er nog duurzamer gebouwd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Co-makers’ verduurzamen 500 woningen per jaar

Potkwast 15: Liefde voor de witte broek bijbrengen

Video | Amsterdams mooiste is weer voor Wilbrink

Logchies lijft branchegenoot in en groeit door

Animo voor derde Kwastendag valt tegen


Naar archief >