Actueel

Uitspraak schilderspensioen op 6 februari

4

De rechtbank doet op 6 februari uitspraak in de zaak die Zelfstandigen Bouw (ZBo) heeft aangespannen tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat. Inzet is de verplichting van zzp-schilders tot afdracht aan het pensioenfonds. Volgens ZBo is die onwettig.

De rechtbank zou aanvankelijk op 19 december uitspraak doen, maar liet toen weten hiervoor nog meer tijd nodig te hebben. Nu is dat dus 6 februari geworden.

Het conflict over de verplichte deelname van zzp-schilders aan bedrijfstakpensioenfonds BPF Schilders sleept al jaren. Zelfstandige schilders zijn de enige zzp’ers die verplicht zijn zich aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Volgens de belangenvereniging willen de meeste zzp-schilders af van die verplichting.

Volgens ZBo is de verplichting bovendien in strijd met de Mededingingswet. Zij daagde daarom de Staat voor de rechter ‘omdat die heeft bepaald dat de verplichte deelname ook geldt voor zzp-schilders en BPF omdat het pensioenfonds niet bereid is zzp-schilders vrijstelling te verlenen.’

Wij gaan ervan uit dat de rechtbank de uitspraak niet nogmaals uitstelt en dat we op 6 februari eindelijk weten of je als zelfstandig schilder zelf mag bepalen hoe je je pensioen regelt, meldt ZBo.

‘Iedere zzp-schilder wacht die uitspraak vast met spanning af, stelt ZBo, ‘maar dat geldt nog meer voor schilder John van Gilst. Hij weigert uit principe premie te betalen aan BPF. Dat heeft inmiddels de deurwaarder op hem afgestuurd om beslag te leggen op zijn bedrijfsbus’. Lees zijn verhaal hier.

4 reacties op “Uitspraak schilderspensioen op 6 februari

 1. Frits schreef:

  Het lukt het pensioenfonds kennelijk niet om zichzelf te verkopen, ondanks een charme-offensief van voorlichtingsbijeenkomsten vorig jaar. ‘Gelukkig’ hebben ze via de wet verplichte deelneming in een pensioenfonds nog een stok gevonden om de schilders in hun hok te drijven en ze verplicht te laten meedoen aan hun zieltogende pensioenfonds. Het is voor het pensioenfonds te hopen dat ze de rechter aan hun kant krijgen want anders kunnen ze het fonds wel opdoeken omdat hun representativiteit dan lang niet meer voldoende is om bij een volgende verplichtstellingsaanvraag het fonds verplicht te laten zijn voor alle schilders in de bedrijfstak, dus ook de werknemer-schilders. Het wordt tijd dat er aan deze gedwongen winkelnering eens een einde komt.

 2. Frans schreef:

  Ik verwacht dat de rechter zich niet bevoegd acht om te bepalen of verplichte deelneming aan de orde is. Het gaat er namelijk om of de verplichting een gevolg is van een AVV waaronder de verplichting tot deelname ook aanwezig zou moeten zijn.
  Als de rechter de bevoegdheid wel heeft dan zou de uitspraak moeten luiden; ZZP schilders zijn niet verplicht tot deelname omdat er geen AVV ten grondslag ligt aan de deelname van het pensioenfonds.

 3. Jaap Tuip schreef:

  Ik hoop dat deze criminele organisatie snel opgedoekt wordt.
  Als dat het geval wordt dan haal ik al mijn voorafgaande betaalde premie tot en met de laatste euro terug,indien mogelijk.

 4. Gerard Schol schreef:

  En vooral: geen lid worden van OnderhoudNL want deze club zit natuurlijk ook in het bestuur van het pensioenfonds en heeft er alle belang bij om dit fonds in de lucht te houden. Bovendien ben je als OnderhoudNL-lid verplicht om de CAO te volgen, iets waartoe niet-leden niet verplicht zijn omdat de huidige CAO niet algemeen verbindend verklaard is. Dit bespaart je niet alleen een hoop lidmaatschaps-contributie maar bovendien hoef je ook geen premies te betalen aan de stichting Usag. Tel uit je winst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.