Ga naar hoofdinhoud

‘Trek zakelijke kosten goed af in aangifte inkomstenbelasting’


Werk jij als zelfstandige in de bouw en ga jezelf aan de slag met de belastingaangifte? Houd bij het berekenen van je bedrijfsresultaten rekening met de zakelijke kosten die je mag aftrekken, zo adviseert de Belastingdienst.

Wie een eigen bedrijf heeft, maakt kosten. De kosten die je maakt bij de uitvoering van jouw bedrijfsactiviteiten zijn zakelijke kosten. Denk aan kosten voor werkkleding of de huur van een werkplaats. Zakelijke kosten mag je vaak aftrekken van je opbrengst, zo legt de Belastingdienst uit.

Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met alle aftrekposten voor ondernemers.

Privégebruik auto
Bij sommige aftrekposten worden regelmatig fouten gemaakt, constateert de Belastingdienst. Bijvoorbeeld bij de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Behoort je auto tot het ondernemersvermogen? En gebruik je deze auto ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming.

Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

Om ondernemers op weg te helpen, zet de Belastingdienst de regels en kosten die hij/zij mag aftrekken op een rij.

•             Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een voorbeeld: wie zakelijk belt via een privételefoonabonnement mag alleen de kosten van de zakelijke gesprekken via dat abonnement aftrekken.

•             De kosten in één keer aftrekken mag als de aankoop goedkoper is dan € 450 of de kosten betrekking hebben op 1 jaar. Is de aankoop duurder of gebruik je de aankoop langer dan 1 jaar? Dan trek je de kosten gespreid af over de jaren dat je de aankoop gebruikt. We noemen dat ‘afschrijven’.

•             Kosten die je maakt voor het opstarten van je bedrijf mag je ook aftrekken.

•             Als je de btw kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek dan de kosten mét btw af in de belastingaangifte.

•             Bewaar bonnen en facturen. Zo kun je de Belastingdienst laten zien dat je de kosten echt gemaakt hebt voor je bedrijf.

Ga naar www.belastingdienst.nl/aangifte voor meer informatie over de belastingaangifte.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >