Planbureau: tekort vakkrachten maakt bouwambities lastig • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Planbureau: tekort vakkrachten maakt bouwambities lastig


Binnen tien jaar een miljoen woningen erbij. Oftewel honderdduizend nieuwe huizen per jaar opleveren. Bijna alle politieke partijen willen het, maar de uitvoering belooft geen sinecure te worden. Reden: het ontbreekt de bouwsector op korte termijn aan capaciteit om veel meer en sneller te bouwen dan nu gebeurt.

Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een notitie voor de regeringsformatie, in handen van de NOS. ‘De bouwsector zit op de top van zijn kunnen, draait volop, en toch is er de wens om nog sneller te bouwen. Daar zitten grenzen aan’, zegt onderzoeker Frans Schilder van het PBL op de website van de NOS.

Nu worden zo’n 75.000 huizen per jaar gebouwd. ‘Dat is schijnbaar het maximale wat nu lukt. Wellicht kun je dat nog iets ophogen, met snellere procedures, maar van 75.000 naar 100.000 nieuwbouwhuizen zien wij niet gebeuren.’

Het PBL wijst erop dat sinds 1990 de nieuwbouwproductie nooit meer boven de 100.000 woningen per jaar heeft gelegen, ook niet toen de landelijke overheid nog over de woningbouw ging. Wat misschien wel zou kunnen helpen is de bouw van ‘fabriekswoningen’: huizen die in de fabriek gemaakt worden en in heel korte tijd ergens kunnen worden geplaatst. Maar, zegt Schilder, daarmee kan de doelstelling om veel meer huizen te bouwen nog steeds niet worden gehaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Larex opent wervingskantoor personeel in Polen

Duurdere grondstoffen zetten woningbouw onder druk

‘Groot personeelsverloop bouwbedrijven na de zomer’

Grondstoffenschaarste bereikt nieuw dieptepunt

Video | Meters maken bij een oude centrale


Naar archief >