Actueel
De HH Petrus en Pauluskerk te Leidschendam krijgt ook restauratiesubsidie.

De provincie Zuid-Holland verleent dit jaar subsidie aan 21 initiatiefnemers die zich inzetten voor de restauratie van rijksmonumenten. Er is voor 2018 een subsidieplafond van € 3.444.000,00 vastgesteld.

Met deze subsidie krijgt een 16-tal eigenaren, mede dankzij de provincie Zuid-Holland, de kans de door hen voorgestelde restauratie ten uitvoer te brengen. Met verhoging van het subsidieplafond naar € 4.171.000,00 door Provinciale Staten zijn daar nog eens 5 eigenaren bij gekomen die met hun restauratieplan ook voldoen aan de criteria.

De provincie ondersteunt graag deze restauratie-initiatieven, omdat de rijksmonumenten het verhaal van Zuid-Holland vertellen en kwaliteit en identiteit aan hun omgeving verlenen.

De categorieën van monumenten waarvoor subsidie beschikbaar gesteld wordt, zijn divers. Zo komen in aanmerking de voormalige Cichoreifabriek in Ouddorp, de Waaiersluis in Gouda, de Witte Boerderij in Heinenoord en het voormalige Stokvisgebouw in Rotterdam. Ook is subsidie nodig voor het religieuze erfgoed, zoals de HH Petrus en Pauluskerk te Leidschendam, de toren van de Nederlands Hervormde kerk te Piershil en die van de Oude Kerk te Delft behoren.

Cultureel erfgoed

De provincie Zuid-Holland zet zich in voor de bescherming en ontwikkeling van haar culturele erfgoed. Erfgoed en cultuur maken de omgeving mooier, oorspronkelijker en aantrekkelijker. De provincie koestert daarom haar monumenten, waaronder de molens, landgoederen, binnenstedelijke monumenten en kerkgebouwen. Het provinciebestuur vindt het van belang om de monumenten in stand te houden. Dit gebeurt door restauratie te stimuleren en leegstand door middel van onder meer herbestemming te voorkomen.

De Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten is in december 2016 gewijzigd. Er kan daarmee nu, naast de subsidie voor rijksmonumenten, ook subsidie worden aangevraagd voor maatregelen die de toegankelijkheid en duurzaamheid van een monument vergroten en daarmee herbestemming bevorderen. Voor 2018 kan op dit moment geen subsidie meer worden aangevraagd. Tussen 1 december 2018 en 1 maart 2019 kunnen de aanvragen voor 2019 weer worden ingediend.

Boerderij De Kruithof in Leerdam.

De 21 gehonoreerde projecten voor subsidie zijn;

1. Cichoreifabriek, Ouddorp
2. Fort op de Penserdijk, Hellevoetsluis
3. Waaiersluis, Gouda
4. Hammenboerderij, Delft
5. Toren N.H. Kerk, Piershil
6. Bovenmolen nr. 3, Aarlanderveen
7. Trambrug, Schipluiden
8. Pompgebouw, Katwijk
9. Schuur, ‘s Gravenzande
10. Toren Oude Kerk, Delft
11. Werktuig- en scheepsbouwkundegebouw, Delft
12. Brugwachtershuisje, Voorburg
13. De Witte Boerderij, Heinenoord
14. Dorts Patriciershuis, Dordrecht
15. Huis Dedel, Den Haag
16. Boerderij De Kruithof, Leerdam
17. Voormalig Stokvisgebouw, Rotterdam
18. Huis te Woude, Ridderkerk
19. Handelsgebouw, Groenmarkt 78- 80, Dordrecht
20. Havenkerk, Schiedam
21. H.H.Petrus en Pauluskerk, Leidschendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.