Actueel

Subsidie voor Brabantse monumenten

Tien Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 3 miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie.

Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking het afgelopen weekeinde persoonlijk aan vertegenwoordigers van Fort Altena in Werkendam (€ 400.000) en de Maria Magdalenakerk in Geffen (€ 237.190).  Zeven andere monumenten ontvingen de beschikking per post.

De overige monumenten die een subsidie ontvingen, zijn de Bartholomeuskerk in Waspik (€ 400.000), het Klooster Oude Dijk in Tilburg (€ 325.628), de stuwen Peelkanaal (in de Peel-Raamstelling, € 400.000), Vredelust in Tilburg (€ 400.000), De Wamberg in Berlicum (€ 201.207) en voormalige bierbrouwerij De Gecroonde Bel in Oosterhout (€ 272.847).

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor restauratie(schilderwerk) en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Daarbij ligt de focus van de provincie op 4 verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de 10 monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in Den Bosch (€ 248.204 euro) , de Grote Kerk in Breda  (€ 217.972) ook 2 van onze 4 topmonumenten, alle 4 absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.

De kerk in Geffen, waarvoor subsidie beschikbaar komt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.