Ga naar hoofdinhoud

Studiedag Circulair Bouwen


Circulair bouwen en renoveren is momenteel een hot item. In dat kader wordt op woensdag 21 september een studiedag over dit thema georganiseerd in Mechelen (Bel.) Diverse sprekers komen aan het woord en geven informatie, tips and tricks.

De studiedag (9.30-16.00 uur) richt zich op zowel Belgische als Nederlandse deelnemers. Managers en projectleiders werkzaam in de vastgoed(onderhouds)sector zijn de voornaamste doelgroep en daarnaast toeleveranciers van de bouwsector, beleidsmakers en adviseurs van overheden, waterschappen, kennisinstellingen én managers uit de commerciële sector.

In ons land houden onder andere steeds meer vastgoedonderhoudsbedrijven zich bezig met circulaire projecten voor corporaties.

Een van de sprekers in Mechelen is circulair ondernemer Patrick Vandenbempt. Zijn bedrijf Speed Building System ontwikkelde Facadeclick, een snelbouwsysteem waarbij zonder mortel of lijm snel een voegloze, circulaire gevel kan worden gebouwd met baksteen. De stenen worden als het ware ineen geklikt als Lego-blokken.

Vandenbempt spreekt op de studiedag over zijn ‘circulaire reis’, zijn visie en het resultaat. De beschikbaarheid van circulaire bouwmaterialen is een uitdaging, het in de markt zetten van een circulair bouwproduct ook. Hoe start je? Wat is er nodig om aan de slag te gaan met circulair bouwen en ontwerpen? Wat heb je nodig van de verschillende spelers in de keten? Hoe start je met innoveren en zelf ook je innovaties op waarde schatten? En hoe benader je de markt? 

De Temmerman

Wat is circulair bouwen eigenlijk? Wat vraagt het in de keten en hoe start je hier samen mee? Niels De Temmerman, Professor of Transformable Design op de Vrije Universiteit Brussel, deelt hierover waardevolle en de nieuwste inzichten als spreker op de studiedag.

Vanuit Europa is circulariteit een belangrijk speerpunt, waar een EPD als milieulabel (Environmental Product Declaration) inmiddels in meerdere landen is doorgevoerd. Het geeft de milieuprestatie weer van een product, inclusief ook de oorsprong ervan. In België beheert FOD Gezondheidszorg dit in is alles te vinden in een B-EPD databank.

De TOTEM tool helpt de Belgische bouwsector de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. Het zet in op drie uitdagingen, stimuleren van toekomstgerichte duurzame projecten, de mileu-impact te evalueren en innovatie in bouwsystemen en ecodesign aan te moedigen.

Het is ook goed inzetbaar voor het selectie en gunningstraject voor nieuwe vastgoedprojecten. Beide tools zijn inmiddels geïntegreerd en bieden veel uitkomsten, stelt Elke Meex, expert team Bouw van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij gaat hier als spreker uitgebreid op in.

De studiedag vindt plaats in Technopolis in Mechelen, het wetenschapsmuseum. Organisator van de studiedag is het bedrijf Management Producties uit Vlaardingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >