Actueel

De Belastingdienst is streng bij het beoordelen van modelovereenkomsten. Zij keurde er tot nu toe slechts 200 goed en keurde er 750 af.  Nog eens 800 modelovereenkomsten werden door de indieners ingetrokken, vaak na kritiek van de Belastingdienst, meldt Zelfstandigen Bouw.

Veel modelovereenkomsten wachten nog op beoordeling door de Belastingdienst. Sinds eind vorig jaar zijn zo’n 3500 modelcontracten aan de fiscus voorgelegd. Bijna de helft moet nog in behandeling worden genomen of wacht nog op afronding van de procedure.

De modelovereenkomsten zijn de opvolger van de VAR en moeten schijnzelfstandigheid tegengaan. Alleen modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst geven opdrachtgever en zzp’er de zekerheid dat hun werkrelatie niet als een verkapt dienstverband wordt gezien.

Zelfstandigen Bouw heeft voor de bouw vier modelovereenkomsten opgesteld  die alle vier zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Opdrachtgever en zzp’er die op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst met elkaar in zee gaan én zich aan de overeenkomst houden, weten zeker dat zij niet achteraf worden geconfronteerd met naheffingen door de Belastingdienst, aldus de belangenorganisatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.