Ga naar hoofdinhoud

Stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken voor mbo-scholen


Mbo-(schilders)opleidingen die studenten veilig en gezond werken willen bijbrengen, kunnen daarvoor nu subsidie aanvragen. Het doel van de stimuleringsregeling is dat jongeren bij het starten aan hun eerste baan de kennis en vaardigheden hebben om veilig en gezond te kunnen werken.

Én dat ze deze kunnen toepassen. De subsidie is onderdeel van het programma ‘Gezonde School’, waarin verschillende partijen, zoals het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, MBO Raad en GGD GHOR Nederland, de handen ineen hebben geslagen.

Het helpt onderwijsprofessionals om een gezonde leefstijl op scholen vanzelfsprekend te maken. De stimuleringsregeling Veilig en Gezond Werken is onderdeel van het programma en vorig jaar in het leven geroepen.

Momenteel doen zestien scholen mee aan een experiment met de regeling. Ze krijgen geld en advies om veilig en gezond werken onder de aandacht van mbo-studenten te brengen.

Instellingen die zich willen aanmelden voor het schooljaar 2023-2024 kunnen zich van 6 maart tot en met 17 april 2023 registreren voor de subsidie. De regeling is drie jaar van kracht en er is ruimte voor deelname van honderd scholen.

Arbodeskundigen

Instellingen die een budget ontvangen, krijgen ook hulp van een arbodeskundige en een expert van de GGD. De school moet een medewerker aanwijzen als coördinator voor een goede uitvoering van de regeling en eventuele andere activiteiten van het programma Gezonde School. Samen maken ze een plan van aanpak op basis van de behoefte die de mbo-instelling heeft.

Het is bijvoorbeeld mogelijk een les van een gastdocent over veilig en gezond werken te organiseren. Ook een rollenspel dat studenten uitdaagt om arbeidsrisico’s te herkennen en beheersen, behoort tot de opties. Als het plan van aanpak er ligt, krijgt de school een vaste arbodeskundige toegewezen voor de begeleiding.

Tijdens het traject krijgen studenten handvatten om veilig en gezond werk toe te passen in het beroep dat zij gaan uitoefenen. Dat is belangrijk voor nu én later in hun loopbaan. Zo kunnen ze gezond blijven tijdens hun carrière. De aandacht voor het onderwerp komt ook van pas als studenten afspraken maken met hun (leer)bedrijf of stageplek.

Voor meer informatie, bijvoorbeeld over de voorwaarden waaraan scholen moeten voldoen om deel te nemen aan de regeling, zie deze website.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >