Actueel

Start inschrijving Glas Award 2019

Voor de negende maal wordt op donderdag 7 februari 2019, tijdens de Bouwbeurs in Utrecht, de driejaarlijkse Glas Award uitgereikt. De inschrijving voor deze prijs , georganiseerd door de vakgroep Glas Branche Organisatie (GBO) van Bouwend Nederland, is nu geopend.

De Award wordt toegekend toe aan een bijzondere toepassing van vlakglas, een innovatief product of een spraakmakend proces of initiatief in de vlakglassector.

Maar ook product- of organisatorische innovaties, evenals elk ander succesvol initiatief, worden verzocht om in te schrijven (bijvoorbeeld ter promotie van de toepassingen van vlakglas in het in- of exterieur) voor de award.

Anders dan vorige jaren, kunnen dit jaar alleen leden en sympathisanten van vakgroep GBO deelnemen aan de wedstrijd. Een GBO-lid of sympathisant kan wel een bedrijf als genomineerde aandragen.

Het ingevulde wedstrijdformulier en ondersteunende informatie, zoals foto’s, moeten vóór 16 november 2018 in het bezit zijn van vakgroep GBO. Het project, de toepassing of het initiatief moet na 1 november 2016 in Nederland of het buitenland uitgevoerd zijn.

Maximaal worden vijf inzendingen genomineerd voor de Glas Award. Dit gebeurt door een onafhankelijke jury. De jury heeft ook dit jaar veel aandacht voor kleinere initiatieven en projecten. De GBO-leden brengen hun stem uit op de genomineerde bedrijven en bepalen hierdoor de winnaar van de Glas Award.

De Innovatie Award en Aanmoedigingsprijs wordt bepaald door de jury.

De jury van de Glas Award bestaat uit: Peter van Rhede (voorzitter), Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas, Edwin Groot van Stichting Klantgericht Bouwen en Mathijs van de Vliet van Adviesbureau Köhler Peutz en Benthem Crouwel Architects.

Eisma Bouwmedia is mediapartner van de Glas Award 2019.

Zie www.glasbrancheorganisatie.nl voor het wedstrijdformulier en het wedstrijdreglement.

Het ‘schijn-zwembad’ in Museum Voorlinden te Wassenaar heeft de Glas Award 2016 gewonnen. Crystal Houses in de P.C. Hooftstraat Amsterdam van MVRDV ontving de Innovatie Award. De prijsuitreiking vond plaats tijdens SGA Vakdagen te Gorinchem.

Winnaars 2016

Twee jaar geleden won het ‘schijn-zwembad’ in Museum Voorlinden de Glas Award 2016 (zie foto bij dit bericht). Dit is een glazen kunstwerk van de Argentijnse kunstenaar Leandro Ehrlich. Glasbedrijf Glasimpex heeft dit ‘schijn-zwembad’ uitgevoerd. Het circa 3 meter diepe zwembad ziet er compleet normaal uit, alleen bestaat het wateroppervlak (6 x 3 m) uit glas met een laagje water van 60 mm.

Vanuit de kelder kunnen bezoekers schijnbaar ‘onder water’ lopen. ‘Met behulp van een simpele glasplaat wordt een volledig zwembad voorgesteld en om de suggestie werkelijkheid te laten worden is veel reken-, teken- en montagewerk verricht. Complex in z’n eenvoud’, aldus de jury.

De Innovatie Award ging in 2016 naar de dragende glazen bakstenen gevel van het in april 2016 in gebruik genomen Crystal Houses, de eyecatcher in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Dit ontwerp van MVRDV is een uitvergrote kopie van het uit 1890 daterende origineel van architect H. Pleiter maar de bakstenen, hanenkammen en kozijnen zijn nu volledig van gegoten glas, terwijl geslepen glas de ramen en kaders imiteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.