Actueel

Staking AkzoNobel-locaties

1

Er rolt in de vestigingen van Sassenheim, Wapenveld en Ammerzoden van AkzoNobel even geen verf en coating van de band. Een groot deel van de medewerkers van AkzoNobel is vandaag in staking gegaan. Het gaat voorlopig om een 24-uurs staking. Het betreft hoofdzakelijk de productieafdelingen.

Inzet van de staking is een hoger loon, een betere pensioenvoorziening en een verlenging van het sociaal plan met minstens twee jaar en een werkgarantie van vijf jaar voor het personeel van de verkochte chemietak. Dat laatste niet zonder reden. Werknemers vrezen een mogelijke inkrimping van het personeelsbestand na de afscheiding van de chemietak van het concern.

Die garantie wil AkzoNobel niet geven als ook niet de gevraagde 3.5% loonsverhoging. Wel biedt de werkgever 2.5% loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 2500 euro. Ook wil het verfconcern het sociaal plan verlengen tot het jaar 2022.

Grootste conflictpunt is de pensioenkwestie. De werknemers eisen bij monde van de werkgeversverenigingen een injectie van 400 euro om een pensioengat van het pensioenfonds aan te vullen om de pensioenen weer te kunnen indexeren. De bonden zijn van mening dat het concern door de verkoop van de chemietak daarvoor over voldoende middelen beschikt, geld dat volgens AkzoNobel de aandeelhouders toekomt.

Of de staking aanhoudt is nog niet bekend. Voor morgen staat een staking van de vestiging in Hengelo op het programma. In Arnhem wordt niet gestaakt. Over staking in het vestiging Delfzijl wordt overleg gevoerd.

 

UPDATE 11-7-2018

De stakingen bij AkzoNobel hebben de verfproductie in Sassenheim wel degelijk geraakt, aldus een bericht van het ANP. Op de vestiging in Sassenheim lag de verf- en coatingproductie dinsdag helemaal stil, bij die in Wapenveld werd op halve kracht gedraaid. Aan de vakbondsacties deden enkele honderden mensen mee.

Een woordvoerder van AkzoNobel zegt dat er van de 1400 medewerkers in Sassenheim uiteindelijk zo’n 100 tot 200 in staking waren. Dat was voldoende om de vestiging plat te leggen. Van de 150 werknemers in Wapenveld waren er ruim 50 in staking, aldus de zegsman.

De bonden hebben al aangekondigd dat er woensdag weer gestaakt gaat worden. Dan is het de beurt aan de zoutfabriek in Hengelo waar ongeveer 300 mensen werken. AkzoNobel kan niet zeggen wat de stakingen voor financiële gevolgen hebben voor het bedrijf. Woensdag staat er ook weer overleg met vakbonden op de agenda. Mogelijk brengt dat de partijen weer iets nader tot elkaar.

1 reactie op “Staking AkzoNobel-locaties

  1. Jasper trapman schreef:

    Als jullie een groot gedeelte van het personeel die 150 man voor de poort bedoelen snap ik er niets van.. op Sassenheim werken 1500 mensen 150 man staken , das 10%

    Elke keer als jullie op deze manier berichtgeving doen doe je een heeeeel groot gedeelte van het personeel te kort, namelijk 90%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.