Ga naar hoofdinhoud

Spoorhuisje deze keer centraal in kleurtwist


Na de consternatie rondom een appeltjesgroene woning in Den Helder, speelt in Utrecht een soortgelijke twist. Centraal staat het zogenoemde spoorweghuisje aan de Zonstraat. De buitenmuur hiervan heeft bewoonster Aline Barnhoorn in 2008 antraciet laten schilderen, maar de gemeente oordeelde dit jaar dat deze kleur niet op dit pand hoort.

Het betreft een monument. Ook de aangebrachte zonnepanelen moeten worden verwijderd. Voor de schilderbeurt van twaalf jaar geleden zou geen vergunning zijn verleend, maar de gemeente gaat opnieuw naar de situatie kijken.

Legaliseren

De lokale overheid gaf eerder aan dat de kleur van de woning moet worden teruggebracht naar ‘de laatst vergunde toestand’, al is de gemeente ook bereid in gesprek te gaan met de bewoonster. Een nieuwe vergunningsaanvraag om de situatie te legaliseren behoort tot de opties.

‘Dat die zonnepanelen eraf moeten snap ik ergens wel’, liet Barnhoorn vorige maand optekenen door De Utrechtse Internet Courant. ‘Die zijn natuurlijk niet zo mooi. Al is het in deze tijd, waarin alles duurzamer moet, wel een lastige boodschap.’

‘Maar dat de verf van mijn muren af moet waardoor die lappendeken weer zichtbaar wordt snap ik niet. Ik ben groot voorstander van het behoud van erfgoed, maar je kunt twisten over wat de beste manier is om dat te doen.’ Mogelijk leidt de situatie, hoe wrang misschien ook voor Barnhoorn, wel tot werk voor een schilder uit de buurt.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Muurschilderingen frissen Oosterparkwijk op

Verf die met druk op de knop van kleur verandert

‘Spoorhuisje’ mag antraciet blijven

Vuurtoren Westerlicht blijft rood-wit

Brave Ground de kleur van 2021 volgens AkzoNobel


Naar archief >