Veel stalen delen van de sluis en brug krijgen een nieuwe verflaag. Het onderzoek van Rijkswaterstaat spitst zich in eerste instantie toe op de bestaande verf en hoe goed die nog beschermt. Daarbij let de dienst op onder meer roest, blaren, scheuren en afbladderen. Daarnaast meet zij de dikte van de verflaag om te testen hoe het met de hechting staat.
Bovendien bekijkt Rijkswaterstaat in hoeverre de verf stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk daarbij uiteraard aan chroom-6, maar ook aan zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Deze informatie is belangrijk om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen bij de renovatiewerkzaamheden nodig zijn.
De Spooldersluis en Spoolderbrug zijn gebouwd in 1963. Ze vormen de verbinding tussen de IJssel en het Zwolle-IJsselkanaal, met daarachter het Zwarte Water. Hier passeren elk jaar ruim 6.000 binnenvaartschepen en bijna 11.000 recreatievaartuigen. Ook maakt de sluis deel uit van de primaire waterkering tussen de dijkringen Salland en Mastenbroek.
Omdat de objecten intensief zijn gebruikt, neemt de kans op storingen toe. De opknapbeurt moet ervoor zorgen dat sluis en brug de komende jaren veilig blijven werken.