Ga naar hoofdinhoud

Spooldersluiscomplex wacht grondige renovatie


Rijkswaterstaat onderzoekt vandaag en woensdag over een week de verflagen op de Spooldersluis en de Spoolderbrug in Zwolle. Dit conserveringsonderzoek is onderdeel van de voorbereidingen op een grondige renovatie van het sluiscomplex.

(Bron: Google Street View)

Veel stalen delen van de sluis en brug krijgen een nieuwe verflaag. Het onderzoek van Rijkswaterstaat spitst zich in eerste instantie toe op de bestaande verf en hoe goed die nog beschermt. Daarbij let de dienst op onder meer roest, blaren, scheuren en afbladderen. Daarnaast meet zij de dikte van de verflaag om te testen hoe het met de hechting staat.

Bovendien bekijkt Rijkswaterstaat in hoeverre de verf stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk daarbij uiteraard aan chroom-6, maar ook aan zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Deze informatie is belangrijk om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen bij de renovatiewerkzaamheden nodig zijn.

De Spooldersluis en Spoolderbrug zijn gebouwd in 1963. Ze vormen de verbinding tussen de IJssel en het Zwolle-IJsselkanaal, met daarachter het Zwarte Water. Hier passeren elk jaar ruim 6.000 binnenvaartschepen en bijna 11.000 recreatievaartuigen. Ook maakt de sluis deel uit van de primaire waterkering tussen de dijkringen Salland en Mastenbroek.

Omdat de objecten intensief zijn gebruikt, neemt de kans op storingen toe. De opknapbeurt moet ervoor zorgen dat sluis en brug de komende jaren veilig blijven werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Video | Wouter als razende reporter op de beurs

Bossche beurzen van start, Broer bezoekt ze (video)

Van Brienenoordbrug krijgt schilderbeurt

Gecombineerde beurzen Monument en Renovatie, Den Bosch, lokken met video’s

Beurs Renovatie biedt inhoudelijk interessant programma


Naar archief >