Actueel

Slachtoffers gifverf klagen Defensie aan

1

De slachtoffers van de giftige chroom-6-verf zijn het lange wachten op nader onderzoek beu en slepen Defensie voor de rechter. Dat lieten enkele zieke oud-mederwerkers van Defensie weten in het nieuwsprogramma EenVandaag

 

Het gaat om doodzieke oud-medewerkers van Defensie die gewerkt hebben op de Navo-terreinen waar zij Amerikaans legermaterieel zoals tanks en andere voertuigen moesten schoonmaken en voorzien van een nieuwe laag kankerverwekkende chroomhoudende verf.

 

Het ministerie van Defensie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  opdracht gegeven tot het doen van een onderzoek naar het gifverfschandaal maar het onderzoek  blijkt gecompliceerd en veelomvattend. De zieke oud-medewerkers kunnen en willen niet nog twee jaar wachten op het RIVM-onderzoek en stappen naar de rechter zonder te wachten op de uitslag van het RIVM-onderzoek. Sommigen oud-medewerkers zijn zo ziek dat ze de uitslag van het onderzoek waarschijnlijk niet zullen halen.

 

De medewerkers hebben een stichting gevormd om te procederen tegen Defensie. Daarmee denken ze eventuele schadeclaims veel sneller te kunnen indienen en toegewezen te krijgen

1 reactie op “Slachtoffers gifverf klagen Defensie aan

  1. Klaas de Wit schreef:

    Het RIVM lijkt mij niet de aangewezen instantie om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Het is een overheidsorganisatie, wat in het verleden heeft bewezen met andere schadegevallen bij defensiemedewerkers niet hierin onbelemmerde adviezen te kunnen uitvaardigen. Onder het motto: Slager keurt zijn eigen vlees.
    Daarbij begrijp ik niet waarom er een onderzoek moet plaatsvinden er zijn onderwijl genoeg bewijzen dat chroom6+ schadelijk effecten teweeg kan brengen.
    In 2014 is er door defensie een oud medewerker 100.000 euro betaald omdat hij heeft gewerkt met de chroom6+ verf. In andere vijf zaken heeft heeft het departement toen aansprakelijkheid erkend.
    Zijn deze gevallen geen erkenning voor de lopende zaken, het heeft veel weg van traineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.