Site veiligopdehoogte.nl vernieuwd • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Site veiligopdehoogte.nl vernieuwd


De website www.veiligopdehoogte.nl van het Platform Preventie Valgevaar is geheel vernieuwd. Belangrijke vernieuwing is de speciale kennispagina die het startpunt vormt voor het veilig werken op hoogte.

Het Platform Preventie Valgevaar is een samenwerkingsverband van partijen (Arbotechniek, VEBIDAK, SBD, Schoonmakend Nederland, Gebouwschil Nederland, OnderhoudNL, VSB, ASPB, Romazo, RIVM en VVT) die te maken hebben met veilig werken op hoogte.

Doel is om veilig werken te stimuleren en te verbeteren en het valgevaar te verminderen door de intrinsieke veiligheid van werkplekken te vergroten. Kennisoverdracht staat hierbij centraal.

De site, die nu dus is vernieuwd, is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het veilig werken op hoogte en het voorkomen van valgevaar. De informatie is dan ook relevant voor onder andere leidinggevenden en werknemers van schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven, voor zzp’ers, opdrachtgevers, adviesbureaus, projectontwikkelaars, ontwerpers, architecten en gebouwbeheerders.

Bij het ontwerpen van een gebouw moet de ontwerper rekening houden met het feit dat het gebouw veilig en gezond kan worden onderhouden. Hiertoe heeft de overheid voorschriften opgenomen in het Bouwbesluit. De toepassing van het Bouwbesluit is speerpunt van het Platform Preventie Valgevaar. Belangrijk begrip hierbij is de arbeidshygiënische strategie (AHS) die leidend is.

De AHS is een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s. Hierbij wordt allereerst naar de bron van het probleem gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk. Bij de aanvraag van een bouwvergunning voor nieuwbouw moet de aanvrager met een checklist aantonen dat veilig onderhoud op en aan het gebouw mogelijk is.

Een speciale handleiding geeft uitgebreide informatie over het Bouwbesluit. De handleiding kan van de kennispagina op de website worden gedownload.‍Deel via:

1 reactie

  • Klaas de Wit

    Opdrachtgevers/projectontwikkelaars hebben een project in hun hoofd. Maar de uitvoerende kennis is vaak beperkt. Zij doen dan een beroep op architecten, een eigenwijzer volkje om deze op andere gedachten te brengen is er niet.
    Als voorbeeld mag hier gelden het Gasunie-complex in Groningen.
    Er moet sinds 2012 volgens het Bouwbesluit al naar gewerkt worden dit naar Europese richtlijnen die geïmplementeerd zijn in Nederlandse regelgeving.
    Hieruit is mede de handleiding geresulteerd ‘Veilig onderhoud aan gebouwen’.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Van Wijk Verf gaat in Elma doen

Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Onderhoudsbedrijf Vios gaat op in Elk

CAO-onderhandelingen gestart tussen OHNL, LBV, FNV en CNV

SchildersVAKTV: Erik Winkler in de schilderswerkplaats


Naar archief >