Ga naar hoofdinhoud

Sigma viert driehonderdste verjaardag


Jan Pieterszoon Schoen bouwt in 1722 een windmolen in Westzaan om pigmenten te malen voor plaatselijke schilders. Zijn pionierswerk leeft tot op de dag van vandaag voort in Sigma. Het verfmerk kondigt een reeks festiviteiten aan vanwege de driehonderdste verjaardag.

Medewerkers van PPG, Sigma’s moederconcern, bezoeken vandaag – tijdens Nationale Schildersdag – duizenden schilders in het land om hen persoonlijk te bedanken voor hun werk. ‘We zijn verheugd om zo’n trotse geschiedenis van vakmanschap, ondernemerschap en innovatie in Nederland te vieren’, zegt Justus Tichelman, PPG’s topman in de Benelux.

Na de bouw van zijn windmolen, sticht Schoen het bedrijf Pieter Schoen & Zonen. Daarmee legt hij zich toe op de productie van verf. Zijn onderneming is een van de drie bedrijven die in 1972 opgaan in Sigma Coatings. Dat groeit uit tot SigmaKalon, om in 2008 te worden opgeslokt door de Pittsburgh Plate Glass Company, oftewel PPG.

‘Schoen heeft de basis gelegd voor een bedrijf dat de tand des tijds heeft doorstaan’, jubelt Tichelman. ‘Hij was een van de eersten die pigmenten en kleurstoffen commercieel aanbood aan verffabrikanten. Zo ontwikkelde hij zich tot een van de eerste internationale verfbedrijven.’

PPG heeft in Nederland zes productielocaties, 61 winkels en 1.200 werknemers. Sigma is verkrijgbaar in dertien landen in Europa en het Midden-Oosten.

2 reacties op “Sigma viert driehonderdste verjaardag

  • Lucas Meijer

    Sigma Coatings gefeliciteerd met jullie 300e verjaardag. We zijn blij dat ik 20 jaar met volle tevredenheid bij jullie bedrijf heb mogen werken. Het gaat jullie goed, proficiat.

  • Anton van Wezep

    Sigma coatings van harte gefeliciteerd met jullie 390 jarig bestaan. Ik mocht als medewerker van een van de drie: “Vettewinkel” uit Amsterdam de fusie meemaken. Er dreigde daardoor een overschot aan personeel. Net als vele anderen heb ik toen eieren voor m’n geld gekozen en ben gaan werken voor de Stichting Landelijke Vakopleiding voor het Schildersbedrijf (nu Savantis). Doordat velen snel een andere baan vonden werd er uiteindelijk niemand ontslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Gevelschilderingen als eerbetoon aan Van Gogh

Limitless is kleur van het jaar 2024 bij PPG

PPG’ers staken met succes: tien procent salaris erbij

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

PPG breidt uit in Brazilië


Naar archief >