Ga naar hoofdinhoud

Schilders boeren goed in tijden van inflatie


Dat het momenteel goed gaat in de schildersbranche, werd eens te meer duidelijk in het Achtuurjournaal van dinsdagavond. Het bulletin opende met een item over de koopkrachtdaling voor veel Nederlanders, behalve voor schilders.

Werknemers van Schildersbedrijf De Best uit Katwijk aan Zee, afgelopen september

De prijzen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,7 procent, met een uitschieter in december van 5,7 procent. De lonen gingen in dezelfde periode met gemiddeld 2,1 procent omhoog. Juist vanwege de hoge inflatie verlopen volgens werknemersbond FNV de onderhandelingen over loonsverhoging moeizaam.

Maar schilders doen goede zaken doordat zij eind vorig jaar al een nieuwe cao kregen met automatische prijscompensatie. Kortom: hoe hard de prijzen ook stijgen, de lonen van de 15.000 aangesloten schilders groeien de komende jaren automatisch mee.

Twee vaklieden kregen een microfoon onder de neus gedrukt voor een reactie. De commentaren klonken – zoals vertrouwd bij onze collega’s – kort, bondig en zonder poespas: ‘Ja, gelukkig wel, dat is wel beter.’ En: ‘Veel mensen zullen wel jaloers zijn. Alles is mooi meegenomen.’

De reden van de voorspoed is simpel. Onderhoudsbedrijven kunnen de hogere loonkosten gemakkelijk doorberekenen aan hun klanten, want er is veel vraag naar schilders. Ook als schilderwerk duurder wordt. Dit in tegenstelling tot veel andere sectoren.

Joachim van Olst, cao-delegatieleider namens ondernemersorganisatie OnderhoudNL, maakt zich geen zorgen over de stijgende prijzen. Tegenover de camera’s van de NOS: ‘We hopen natuurlijk dat de inflatie een beetje zakt, maar we gunnen dit onze medewerkers. Wie A zegt, moet ook B zeggen.’

3 reacties op “Schilders boeren goed in tijden van inflatie

 • Niebor

  De bijgevoegde foto laat zien dat de schilders goed boeren. Bijna allemaal Obesitas.
  Wij gepensioneerden krijgen steeds een groter stuk hout om op te kauwen, de pensioenen staan al jaren stil/ Gaan we daar ook iets aan doen????

 • J . Wolters

  En nog niet genoeg !!
  Let maar op !!

 • zetzetpeeër

  Mooi dat er veel werk is, maar ik hoop toch ook op een droge zomer! Met regen is het lastig schilderen en dan verdien je als zzp-er toch echt niet zo veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Onderhandelingen over lonen zitten nog steeds vast

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Webinar over duurzame inzetbaarheid personeel

Masters of Maintenance verhuist naar Houten


Naar archief >