Actueel

Schilderen ‘vaak zwaar werk’

2

Schilderwerk is ‘vaak zwaar werk’. Dat staat te lezen in een Infographic die cursusaanbieder VCA Nederland heeft gemaakt. Ook niet zo aantrekkelijk is de loonopbouw die de infographic laat zien. En de telling van het aantal schilders klopt(e)niet.

Met een Infographic wil een bedrijf zichzelf presenteren als een kennis-intensief bedrijf, dat de zaken voor hun klanten goed op een rijtje zet.

Maar de bewering dat schilderwerk ‘vaak zwaar werk’ is, komt nogal negatief over. Ook al omdat de ‘poppetjes’ in de infographic nogal treurig kijken. Niemand zal beweren dat schilderen licht werk is. maar het is wel de vraag aan welke criteria VCA Nederland die beoordeling van ‘zwaar’ relateert.

Ook niet erg opwekkend is het deel ‘Wat verdient een schilder?’. We zien een mannetje steeds ouder worden en er in 35 jaar schilderen uiteindelijk 520 euro per maand op vooruitgaan. Dat ziet er niet uit als een flitsende carrière. Het plaatje houdt dan ook geen rekening met stappen in verantwoordelijkheid en beloningen bovenop het cao-loon.

 

 

 

 

 

Ronduit verkeerd berekend was de bewering ’82 procent van de schilders is zzp’er’, die ook in persberichten bij de infographic gebruikt werd . Bedoeld is waarschijnlijk dat ongeveer dat percentage (volgens ons is het eerder 85 procent) van de schildersbedrijven zzp’er is. De andere bedrijven hebben wel personeel in dienst, in de voorzichtigste schatting volgens de cijfers in dezelfde Infographic ca 9000, wat op ongeveer de helft van het aantal schilders zou neerkomen.

UPDATE: nadat SchildersVAK.nl de orgaisatie op de vergissing wees is het getal aangepast. Nu is in de infographic te lezen dat ca 40 procent van de schilders zzp’er is, wat grofweg klopt.

Bekijk de infographic in deze link

2 reacties op “Schilderen ‘vaak zwaar werk’

  1. Nico van de Seijp schreef:

    Schilderen is een fysiek beroep veel boven het hoofd en in weer en wind veel jonge mensen zien dat voor hun werkzame leven op langere termijn niet zitten zeker met het feit dat de pensioenleeftijd steeds verder omhoog gaat. Vakmensen in de bouw worden op deze manier een uitstervend ras!

  2. Frits schreef:

    Daarom zou het schildersvak verboden moeten worden hahaha. Van werken is sowieso nog nooit iemand rijk geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.