Ga naar hoofdinhoud

Schilder Dijkstra breekt bij koning lans voor zzp’ers


Koen Dijkstra heeft zich op het hoogste niveau sterk gemaakt voor zijn zzp-collega’s. De schilder uit Eindhoven, die steevast hoog scoort in de klanttevredenheidsbeoordelingen van kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder, sprak met niemand minder dan koning Willem-Alexander.

Koen Dijkstra

Dijkstra pleitte samen met andere zzp’ers, op initiatief van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), voor een betere positie van zelfstandig ondernemers. Zelf komt de Brabantse vakman – die bewust koos het zzp-bestaan – om in het werk. Toch beseft hij dat veel eenpitters in coronatijd in moeilijkheden zijn gekomen. Ook maakt hij zich druk over het ontbreken van een vangnet voor zelfstandigen bij arbeidsongeschiktheid.

‘Zeker jonge ondernemers denken daar niet aan’, sprak hij via een videoverbinding tegen de vorst. ‘We zijn goed in ons werk, maar daarnaast moet je eigenlijk een buffer opbouwen voor als het mis gaat. Dat heeft deze crisis ons ook wel geleerd, want velen zijn in de knel gekomen. Dat mag eigenlijk op deze schaal nooit meer gebeuren. Het zou mooi zijn als we straks meer gebruik kunnen maken van collectieve voorzieningen.’

Vrije keuze of niet

De koning hoorde het verhaal aan vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch én feliciteerde Dijkstra met het behalen van de prijs van De Betere Schilder. Het staatshoofd is wel van mening dat degenen die níét vrijwillig voor het zzp-schap hebben gekozen relatief vaak in de aandacht staan. Hij gaf aan ‘dat niet moet worden vergeten dat het voor anderen juist een vrije keuze is’.

VZN op haar beurt streeft naar een aparte rechtspositie voor zelfstandigen, collectieve voorzieningen en vereenvoudiging van de belastingen. Opdat er een eerlijke arbeidsmarkt ontstaat voor iedereen, ongeacht de contractvorm. Koning Willem-Alexander beloofde de zzp’ers dat hij hun verhalen en wensen zal meenemen in zijn gesprekken met ‘Den Haag’. Want ook de bijna-jarige job realiseert zich dat niet elke zelfstandig ondernemer zo veerkrachtig is als de zes die hij sprak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Koning opent depot dat Glas Award 2021 won

‘Flex’ aan banden en uitzendwerk gelimiteerd

Brickz-app verder als Frank Bouwsoftware

Video | Meters maken bij een oude centrale

Betere Schilder: laat een ander de zonnepanelen weghalen


Naar archief >