Actueel

Schadeafhandeling Chroom-6 moet simpeler

De Inspectie SZW gaat hogere boetes uitdelen bij het ontbreken van een RI&E. Bedrijven die niet over een risico-inventarisatie en –evaluatie beschikken kunnen bij ontdekking een boete van maximaal 4500 euro verwachten.

Indirecte reden voor de aanscherping is de aanpak van de schadeafhandelingen van beroepsziekten, bijvoorbeeld veroorzaakt door Chroom-6. Die moeten minder ingewikkeld, minder kostbaar en minder tijdrovend worden. Staatssecretaris Van Ark zet daarnaast in op meer kennisdeling rondom beroepsziekten en het versterken van de handhaving.

Handhaving

Wat dat laatste betreft, gaat de Inspectie SZW haar toezicht op gevaarlijke stoffen intensiveren. Hiervoor is vorig jaar een bedrag van 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Omdat het hebben van een goede en actuele RI&E cruciaal is bij het bepalen van een noodzakelijke bescherming van werknemers, wordt het ontbreken ervan bestraft met een boete van maximaal 4500 euro.

Preventie

Via het programma Preventie Beroepsziekten worden werkgevers ondersteund in hun aanpak bij het werken met gevaarlijke stoffen. Gerichte informatie hierover staat op het Arboportaal. Ook is informatie te vinden op de website van het RIVM. Daarnaast heeft TNO recent de Wegwijzer Gevaarlijke Stoffen opgesteld, beschikbaar in de Toolbox voor het bedrijven van het programma Beroepsziekten. In 2019 wordt de bewustwordingscampagne voortgezet met speciale aandacht voor Chroom-6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.