Actueel

Ruim € 2,2 miljoen voor Brabantse monumenten

 Negen Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim € 2,2 miljoen subsidie van de provincie. De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

 

 

De monumenten die subsidie krijgen zijn:

  • Fort bij Giessen (€ 280.450)
  • Grote Kerk in Breda (€ 225.085)
  • Kasteel Heeswijk (€ 322.416)
  • Kathedraal Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch (€ 251.166)
  • Sint Jan de Doper in Waalwijk (€ 235.395)
  • Klooster Oude Dijk in Tilburg (€ 63.000)
  • Suikerentrepot in Standdaarbuiten (€ 379.547)
  • Landgoed De Wamberg in Berlicum (€ 219.076)
  • Kasteel Eymerick in Heeze (€ 233.426)

Verleden zichtbaar maken

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) zegt: “Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons met het verleden. Dat verleden zit in elk van ons, er zit meer Brabant in mensen dan ze zelf denken. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Daarbij ligt de focus van de provincie op 4 verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de 9 monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan, de Grote Kerk en Kasteel Heeswijk 3 van onze 4 topmonumenten, alle 4 absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.

Onder andere de fondsenwervers voor de restauratie en het onderhoud van de St. Jan de Doper in Waalwijk zijn blij met de toegekende subsidie. Daarmee is het door hen benodigde bedrag van 600.000 euro ruimschoots binnen. De kerktoren wordt het eerst onderhanden genomen. Daarna volgt de rest van de kerk met haar negentien koperen koepels.

Op de foto neemt een vertegenwoordiger van de Grote Kerk in Breda een cheque met de toegekende subsidie in ontvangst van vertegenwoordigers van de provincie Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.