Ruim 850.000 bezoekers op Open Monumentendag • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Ruim 850.000 bezoekers op Open Monumentendag


In het afgelopen weekend bezochten naar schatting ruim 850.000 bezoekers de circa 4.000 opengestelde monumenten tijdens de 35ste VriendenLoterij landelijke Open Monumentendag.

In vergelijking met vorig jaar, toen 1.500 monumenten hun deuren fysiek of digitaal openden, voelde Open Monumentendag dit jaar weer als vanouds aan, stelt directeur Harald de Boer van organisator Nederland Monumentenland.

Volgens hem zijn we duidelijk op de weg terug: “Nu er weer meer kan, zien we direct dat weer meer monumenten hun deuren openen, duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren zich als altijd met veel enthousiasme inzetten en het publiek met even groot plezier zich laat verrassen door ons cultureel erfgoed.”

Voor de pandemie telde Open Monumentendag ruim 1 miljoen bezoekers en ruim 5.000 opengestelde monumenten, wat het tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland maakt.

Ook dit jaar konden er weer vele monumenten met fraaie staaltjes (gerestaureerd) historisch schilderwerk worden aanschouwd. Zo was het veertiende eeuwse kasteel Hackfort bij Vorden een van de grootste publiekstrekkers in Gederland. Van Triest Schilders restaureerde het interieur (schilder- en behangwerk) hier in 2019 op fraaie wijze (zie foto hieronder).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 0-kwasten-768x1024.jpg

Landelijk kwamen de meeste bezoekers naar Rotterdam (25.000), Breda (20.000), Den Haag (20.000), Leiden (20.000), Utrecht (20.000), Schouwen-Duiveland (13.000), Apeldoorn (12.000), Delft (10.000), Amsterdam (10.000), Westland (10.000), Weert (10.000), Groningen (9.500), Alkmaar (7.000), en Arnhem (6.000).

In Utrecht en omgeving was er veel animo voor het nieuwe UNESCO werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er konden maar liefst negen forten van de Nieuwe Hollandse Waterline worden bezocht. In Den Haag pakten veel mensen de allerlaatste kans om de Eerste Kamer te bezoeken, die de komende jaren is gesloten in verband met de grootschalige renovatie van het Binnenhof.

Zeer populair en compleet volgeboekt was het Teylershuis in Haarlem, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst. Dit pand opent pas in december officieel de deuren, maar was nu al voor een klein publiek te bezichtigen. In Amsterdam lag de focus op de buitengebieden en waren het voormalig Raadhuis in Ransdorp uit 1652, de begraafplaats Huis de Vraag in Sloten en Huize Frankendael in de Watergraafsmeer zeer geliefd.

De volgende Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekman

Maiskolf publiekslieveling jaarlijkse tankprijs

Van Wijhe Verf sluit partnerschap met Goodshipping

SchildersVakopleiding mag zelf instructeurs scholen

KOMO-certificaat voor circulair biocomposiet gevelbekleding


Naar archief >