RTL Z brengt kwastenkoker Van Dam’s in beeld • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

RTL Z brengt kwastenkoker Van Dam’s in beeld


Van Dam’s Kwastenfabriek en uitvinder Hubert Verheijen zijn zaterdag 24 oktober (17.30-18.00 uur) te zien op RTL Z. Aanleiding is de duurzame kwastenkoker van laatstgenoemde, die door de Culemborgse kwastenfabrikant in productie is genomen.

Uitvinder Hubert Verheijen

Van Dam’s en Verheijen draven op in het programma Doe Maar Duurzaam, dat afgelopen week bij beiden is langs geweest voor opnamen. De eerste exemplaren van Brushkeeper Pro zijn onlangs van de band gerold.

Verheijen meldt met zijn kwastenkoker ook een plek te hebben in de zogeheten Duurzame Dinsdag-koffer. Deze koffer wordt elke eerste dinsdag van september aangeboden aan het kabinet en bevat honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving. De uitzending van Doe Maar Duurzaam wordt vier keer herhaald.

De SchildersVakkrant publiceerde in juni onderstaand artikel over de Brushkeeper Pro:


Uitvinder roert zich in verfwereld

Hubert Verheijen heeft tientallen uiteenlopende uitvindingen op zijn CV staan. Met de duurzame kwastenhouder Brushkeeper Pro hoopt hij de harten van schilders te veroveren.

Een simpele rekensom toont volgens Hubert Verheijen aan dat zijn kwastenkoker interessant is voor de homo economicus. ‘Je bespaart twintig minuten per man per dag, omdat je niet telkens je kwast hoeft schoon te maken’, begint de Brabander, die zich zegt te baseren op meerdere marktonderzoeken onder professionele schilders. ‘Uitgaande van een uurtarief van 35 euro en 200 werkzame dagen in het jaar, levert dat op jaarbasis een besparing op van ruim 2.000 euro per werknemer.’ De Brushkeeper Pro zorgt er daarnaast voor dat een kwast veel langer meegaat en mag zich volgens de bedenker daarom ook duurzaam noemen. Niet in de laatste plaats omdat folie of plastic zakjes niet langer nodig zijn als opbergmateriaal.


Van Dam’s Kwastenfabriek bleek gevoelig voor het verhaal van Verheijen, want de fabrikant bestelde 20.000 exemplaren van de Brushkeeper Pro. Het product is op korte termijn ook los in de handel verkrijgbaar. ‘Levering onder private label is mogelijk’, benadrukt Verheijen, ‘waardoor je de kwastenkoker kunt voorzien van je eigen logo.’

De houder beschikt over een luchtdichte afsluiting. Hierdoor hoeft de gebruiker alleen de grote klodders verf van de kwast af te strijken voor hij het gereedschap in de rubberachtige cocon stopt. Wie de kwast langer dan pakweg vijf dagen wil bewaren, doet er goed aan de Brushkeeper in het geval van alkydverf te vullen met terpentine of, bij acrylverf, met water. ‘Door een paar keer te schudden en de vloeistof te verversen kan men de kwast ook heel eenvoudig reinigen om bijvoorbeeld met een andere kleur verder te gaan’, zegt Verheijen.

Hij heeft van de Brushkeeper Deluxe – de variant voor de particulier – al duizenden exemplaren verkocht en verwacht veel van de Pro. ‘Het wordt een mondiaal iets, vanwege de simpele en goede werking, ook bij platte kwasten en penselen.’ Daarom zag de zelfbenoemd serie-uitvinder ook heil in juist deze vondst, hij heeft er zelfs wereldwijd patent voor aangevraagd.

Opvallend is dat Verheijen niet uit de verfbranche komt. De econoom en bedrijfskundige ontwikkelde een speciaal oog voor oplossingen voor uiteenlopende (huis-tuin-en-keuken)problemen. Denk aan het van binnenuit in top kunnen hangen van een vlag op het Kurhaus, zonder weer en wind te hoeven trotseren. Of een methode waarmee een beschuitje met een kleine druk op de rand ‘blind’ uit de bus kan worden gehaald.

In de pijplijn: een metalen verfblikopener en -sluiter, alsmede een band – aan te brengen om bijvoorbeeld een verfpot – waarin de Brushkeeper kan worden bewaard. ‘De schilderswereld is interessant. Het duurt relatief lang voor innovaties erdoor zijn, waardoor er veel terrein te winnen valt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.