RI&E-webinars van OnderhoudNL speciaal voor kleinbedrijf • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

RI&E-webinars van OnderhoudNL speciaal voor kleinbedrijf


Het is deze week de ‘Week van de RI&E’, Ter gelegenheid daarvan organiseert ondernemersvereniging OnderhoudNL op dinsdag en donderdag webinars die vooral kleinere schildersbedrijven moeten ondersteunen in het opzetten van zo’n verplicht document.

Inschrijven voor het webinar kan via deze link.

Elk bedrijf met personeel in de bouw (en een groot deel van de zzpérs) dient een ‘Risico Inventarisatie en Evaluatie’ (RI&E) te hebben en te kunnen overleggen als er een inspecteur van SZW om vraagt. Als je zo’n papier niet hebt kan dat tot forse boetes leiden. Het document geeft aan waar de gezondheids- en arborisico’s in het bedrijf zich bevinden en wat de onderneming er aan doet om die te verminderen en om te voorkomen dat ze de gezondheid van de werknemer kunnen schaden.

De Inspectie SZW heeft aangekondigd strenger op deze documenten te gaan controleren. Daarom is er een hausse aan initiatieven ontstaan om bedrijven te ondersteunen zo’n RI&E voor hun bedrijf te organiseren. Verschillende organisaties, waaronder OnderhoudNL (maar ook bijvoorbeeld de Betere Schilder) hebben model-documenten opgesteld, vaak gecontroleerd en goedgekeurd door arbodiensten die door bedrijven kunnen worden gebruikt.


Uit onderzoek blijkt dat juist de kleinere (schilders-) bedrijven het vaak toch nog lastig vinden om de juiste gegevens bij elkaar te zoeken en de juiste dingen op de juiste plaats in te vullen in zo’n model-RI&E en er de waarde van in te zien. Om die reden heeft OnderhoudNL twee laagdrempelige webinars georganiseerd, op 22 en op 24 september, beide om 16:00 uur. Tijdens die webinars legt de manager Arbo & Milieu van de ondernemersorganisatie, Christel Peppelbos, uit welke gegevens je nodig hebt en hoe je die invult.

Aanmelden voor de webinars kan hier.


2 reacties

 • Frans

  De ri&e via onderhoud.nl kost € 500 per jaar als je geen lid bent. Bij Simonis € 349 en 1e jaar gratis.

  1. Alain

   500,- Euro voor een paar A4tje’S waar wat letters op staan die je dan kan laten zien aan de SZW.
   In de VCA module en opleiding is er ook een RI&A vragen gesteld en daar krijgt men ook vragen over in het examen.
   Als opdrachtgever is er een wettelijke regel opgezet dat zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de aannemer. De opdrachtgevers zijn niet verplicht om een RI&A te laten zien aan de SZW. Dan is de regel RI&A voor de aannemers ed ook niet gelijk aan de van de opdrachtgevers .


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Webinar over software in het vastgoedonderhoud

Ferdinand Wieman sectormanager bij OnderhoudNL

Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

Ondernemersorganisaties: ‘Help een tweede lockdown voorkomen’

‘Stapsgewijs verduurzamen is wel voor iedereen haalbaar’


Naar archief >