Actueel

Rheden wint BNG Bank Erfgoedprijs

De gemeente Rheden heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 gewonnen.
De jury wees Rheden aan als winnaar, omdat deze gemeente haar inwoners uitzonderlijk goed bij het erfgoed(beleid) betrekt.

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed.

Rheden ontving, behalve de lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook de andere genomineerden Amersfoort, Leeuwarden en Oss werden uitgebreid gecomplimenteerd door de jury.

Volgens de jury communiceert Rheden prima met de inwoners door middel van originele instrumenten, zoals een Historisch Tafelkleed, Erfgoedcafés en Rheden op de Kaart.

De gemeente voert daarnaast slim beleid door bijvoorbeeld een ‘totaalvergunning’ integraal af te geven voor een hele wijk, de Amsterdamse Schoolwijk. ‘Rheden heeft alles op het gebied van erfgoed, maar doet daar ook al het mogelijke mee. De kracht van de samenleving wordt door Rheden ten volle benut’, aldus de jury.  

Ook Amersfoort, Leeuwarden en Oss scoorden hoog op criteria zoals participatie, communicatie en innovatie. Dit jaar werd ook wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs. Met bijna 1.300 van de ruim 3.000 stemmen won de gemeente Amersfoort de Publieksprijs 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.