Renovatie Waalbrug miljoenen duurder door chroom-6 • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Renovatie Waalbrug miljoenen duurder door chroom-6


Door de aanwezigheid van chroom-6 valt de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen 25 miljoen euro duurder uit. Dat weet NRC te melden op basis van een schrijven van minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Aanvankelijk zou het 40 miljoen euro kosten om de overspanning uit 1936 op te knappen. Dat bedrag valt nu anderhalf keer zo hoog uit.

Rijkswaterstaat gebruikt de brug om nieuwe methoden voor de verwijdering van chroom-6 uit te proberen. Die kunnen van pas komen bij andere bruggen en sluizen waar de giftige stof is aangetroffen.

Mede omdat de minister verwacht dat het op termijn goedkoper is chroom-6 op een veilige manier te verwijderen, is de herziening van de boogconstructie uitgesteld. Dit gedeelte van de brug zou in de huidige staat nog tien jaar veilig mee kunnen.


Het sinds 1998 verboden chroom-6 werd vroeger veel gebruikt in verf omdat het effectief is bij het tegengaan van roestvorming. Als kleine deeltjes van de stof in het lichaam terecht komen, kan dat kanker of longaandoeningen veroorzaken. Onder meer in werkplaatsen van NS en defensie werden monteurs op grote schaal blootgesteld aan chroom-6.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilderen vuurtoren houdt gemoederen bezig

Waalbrug Nijmegen blijft voorlopig ongeschilderd

Gezocht: bedrijf dat particuliere woningen innovatief renoveert

Chroom-6 in brug bij Nederasselt

SchildersVAKTV | Schilderspret in Druten


Naar archief >