Actueel

Randstad gaat schilders opleiden (+update)

10

Met een verviervoudiging van haar vakopleidingen gaat uitzendorganisatie Randstad meer werk maken van het zelf opleiden van personeel. Met name in de sectoren die het meest te kampen hebben met het niet aansluiten van vraag en aanbod. In 2018 starten er nieuwe opleidingen waaronder die tot schilder, laat Randstad weten.

 

Met de groeiende mismatch tussen vacatureaanbod en geschikte kandidaten noemt Randstad de flinke opschaling van het zelf opleiden van mensen noodzakelijk. Met name in de sectoren die het meest te kampen hebben met het niet aansluiten van vraag en aanbod; Zorg, Bouw, Techniek en Transport. In 2018 starten nieuwe opleidingen tot Chauffeurs, Helpenden/Verzorgenden, Procesoperators, Verspaners, Lassers en Schilders.

 

Het aantal vacatures in de Zorg, Bouw, Techniek en Transport neemt toe en ook opleidingseisen en gevraagd niveau stijgen. Tegelijk zijn nog veel mensen op zoek naar een (andere) baan. Om beter te kunnen voorzien in de vraag naar steeds schaarser wordende profielen is het opleiden van kandidaten noodzakelijk. Met de opgeschaalde investering wil Randstad meer kandidaten nog beter helpen in het vinden van een duurzame baan.

 

Peter Feld, operationeel directeur Randstad Nederland: ‘Wat wij juist in deze sectoren veel zien is dat mensen op school al jong hebben moeten kiezen voor een vakrichting en er later tijdens hun werk achter komen dat ze in dat vak niet op hun plek zijn. Ook zien we schoolverlaters die later toch ervaren dat het behalen van een certificaat of vakdiploma nodig is om stappen te kunnen maken in hun loopbaan. Deze mensen gaan vervolgens op zoek naar een vak dat beter bij hen past. Wij helpen deze mensen graag verder, met advies, een vaste of tijdelijke baan en met gerichte opleidingen in verschillende vakgebieden.’

UPDATE:

In verband met reacties op dit bericht laat Randstad weten dat het hier gaat om benutting van de sectorgelden in verschillende sectoren. Toenmalig minister Asscher stelde een bedrag van 600 miljoen euro ter beschikking voor branches die met een goed plan kwamen om de werkgelegenheid te stimuleren. De regeling loopt nog. Werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft, samen met Randstad, Faber Personeelsdiensten en Opstap personeelsdiensten, zo’n sectorplan ingediend. Het komt er op neer dat de uitzendbureau’s de opleiding van vakkrachten financieren, waarbij het loon voor een belangrijk deel gesubsidieerd wordt uit de sectorgelden. Voor het verzorgen van de opleidingen zal gebruik worden gemaakt van OnderhoudNL Opleidingen, lees de verschillende Schilder^sCools en SchildersVakscholen.

10 reacties op “Randstad gaat schilders opleiden (+update)

 1. boom schreef:

  hallo dit moest niet mogelijk zijn opleidingen zijn geregeld bij onderhoud .nl
  zo kan men op iedere hoek van de straat opleiden dat kan toch niet de bedoeling zijn ???

 2. Wim schreef:

  De grote vraag naar mn bouwvakkers is slechts tijdelijk. Straks staan al die in de haast (Goed?) opgeleide krachten elkaar te verdringen voor steeds lagere lonen en tarieven. Kan Randstad nog n opleiding aan ze slijten….Dat zagen we de laatste crisis. Varkenscyclus, dat is t.

 3. reisiger schreef:

  Mooi dat er ( eindelijk) iets gebeurd!
  Jammer dat de uitzendbranche moet inspringen op een probleem die we met elkaar als schilders al een paar jaar zagen aankomen.
  Helaas heeft de regering het vakonderwijs zo laten verslommeren.
  Dit geld natuurlijk voor elke sector waar met de handjes gewerkt moet worden.
  Ook Onderhoudnl heeft te lang achterover geleund in deze!
  zal men nu wakker zijn?

 4. Bert schreef:

  Onderhoud. Nl is toch geen erkend schildersbedrijf

  • Hans schreef:

   Nee, en ondertussen heeft onderhoud. nl ook al onze Cao t/m 2019 geregeld… 🙁

  • Ad2 schreef:

   Dat zijn ze zeker niet ,maar ze werken graag samen met personeelsdiensten die zeker de intentie niet hebben om vast banen te creëren want daar verdienen ze niets aan . Zegt toch al genoeg over die organisatie

 5. Jan Maurits Schouten schreef:

  Aan de reageerders: Randstad heeft het nogal algemene persbericht nader gespecificeerd (zie update) het gaat om de sectorsubsidies waarvoor OnderhoudNL de aanvraag verzorgt. De reguliere schilderopleidingen zullen de opleidingen gaan verzorgen.

 6. OnderhoudNL schreef:

  Dit is een samenwerking van Randstad, OnderhoudNL Opleidingen en het UWV. Kandidaten vanuit het UWV (zij-instromers dus) krijgen een intake op geschiktheid. Daarna volgt een 10-daagse ‘proef’ aan de hand waarvan bepaald wordt of een kandidaat door gaat naar het opleidingstraject voor ‘basisvaardigheden schilderen’ op één van de 20 lokaties van de Schildervakopleidingen van OnderhoudNL. Dat duurt weer 38 dagen. Hierna krijgt de kandidaat een branche-erkend certificaat en ondersteunend en voorbereidend werk doen bij het leerbedrijf.

 7. Harry schreef:

  Eerst het schilders cao kapotgemaakt en nu piepen dat niemand meer schilder wil worden.
  zorg voor een GOED cao met bijbehorende betaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.