Ga naar hoofdinhoud

Protocol ‘Uitstapvoorziening Hangbruggen’ ontwikkeld


De commissie Hangbruginstallaties van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) heeft een protocol ‘Uitstapvoorziening Hangbruggen’ ontwikkeld dat een richtlijn geeft voor een veilige uitvoering bij het uitstappen op hoogte.

Onder andere schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven maken voor de uitvoering van hun werkzaamheden op hoogte regelmatig gebruik van hangbruggen.

De uitstapvoorziening voor een hangbrug is een accessoire, dat kan worden toegevoegd aan een bestaande hangbrug om op een veilige manier toegang te bieden door over te stappen vanuit de hangbrug op (bijvoorbeeld) een galerij, balkon of dak van een gebouw.

De hangbrug met uitstapvoorziening kan worden toegepast als één van meerdere mogelijkheden om toegang te verlenen tot een werkplek op hoogte. De keuze welke mogelijkheid het beste aansluit bij de uit te voeren werkzaamheden wordt bepaald op grond van een optimale combinatie van factoren. In de afweging staat veiligheid voorop, maar ook spelen fysieke belasting, organiseerbaarheid en efficiency een rol.

Dit geldt voor de werkzaamheden zelf, maar ook voor de te treffen voorbereidingen zoals opbouw en toegankelijk maken van de werkplek. De commissie Hangbruginstallaties heeft een protocol ontwikkeld dat een richtlijn geeft aan alle betrokken partijen voor de veilige uitvoering, toepassing, montage, inzet en gebruik van de Uitstapvoorziening voor Hangbruggen voor het uitstappen op hoogte vanuit een hangbrug.

Een exemplaar van het Protocol kan hier worden gedownload.

De VSB telt met leden en donateurs circa 75 bedrijven. Zij vertegenwoordigen een geschatte jaaromzet van 800 miljoen euro. De breed georiënteerde achterban van de VSB streeft één gemeenschappelijk doel na: het bieden van een veilige werkplek op hoogte.

Verdeeld in drie secties wordt het complete scala van arbeidsmiddelen en producten vertegenwoordigd. Van stalen steigers, rolsteigers, ladders, trappen, hefsteigers, bouwliften, hoogwerkers, betonbekistingen, ondersteuningsconstructies, gevelonderhoudsinstallaties en hangbruginstallaties.

Binnen de commissie Hangbruginstallaties, die het protocol ‘Uitstapvoorziening Hangbruggen’ heeft samengesteld, wordt onder meer aandacht besteed aan scholing, wet- en regelgeving, normalisatie, promotie en voorlichting en externe vertegenwoordiging.

Voor het werken op hoogte werden hoogwerkers en hangbruggen ingezet.

Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Voorstelrondje Challenge (4): Team Jeroen Hulsen

Van Doorn voorzitter van VSB-sectie Steigerbedrijven

Minister De Jonge opent BouwBeurs 2023

Training ‘NEN 2767 in MJOP’s’

Akzo zet groene stappen in Noord-Amerika


Naar archief >