Ga naar hoofdinhoud

Protocol om lasten materiaalprijzen te delen


Samen doorbouwen in onzekere tijden. Dat is de naam van het protocol dat brancheorganisaties in de bouw hebben opgesteld – waaraan ook OnderhoudNL zich heeft gecommitteerd – vanwege de materiaalprijzen die de pan uitrijzen. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het document bekrachtigd, waarmee het officieel is.

Beeld: Shutterstock

Dat heeft OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt vanmiddag aan de redactie van Schildersvak.nl laten weten. Het protocol doet denken aan Samen veilig doorwerken, dat bouwpartijen opstelden toen de coronacrisis op haar hevigst was.

Niet alleen verf, maar ook staal, hout, aluminium, kitten, glas en benodigdheden en nog veel meer worden duurder en duurder. De schaarste aan grondstoffen houdt aan en ook de energieprijzen stijgen al een tijdje. Dit was al aan de gang, maar wordt verhevigd door de oorlog in Oekraïne. Om de financiële risico’s niet bij één partij neer te leggen, is het protocol opgesteld. Die moet de lasten verdelen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

‘Verschuil je niet onder contracten, maar probeer samen tot een werkbare oplossing te komen’, verheldert Spruijt, die zich met OnderhoudNL bij het protocol heeft aangesloten. ‘Behoud het onderlinge vertrouwen zodat de bouwstroom op gang blijft. De overheid wil geen dip in het bouwen en renoveren, vanwege het woningtekort en de gewenste verduurzaming. Er was nog geen consensus over het protocol; die is er nu wel.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Onderhoud en renovatie vallen vanaf juli 2024 onder Wkb 

Protocol bevordert veilig uitstappen hangbrug

Protocol bevordert veilig uitstappen hangbruggen

Minister: ‘Meer sociale huur en beter verdeeld’

Verfprijs blijft maar stijgen


Naar archief >