PPG en AkzoNobel melden zware omzetverliezen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

PPG en AkzoNobel melden zware omzetverliezen


De grote verffabrikanten hebben stevig te lijden onder de wereldwijde coronacrisis. Dat was al voorspeld maar blijkt ook nu uit de updates die zowel PPG als AkzoNobel publiceren.

AkzoNobel, onder veel meer producent van Sikkens- en Trimetalverf, meldt dat het eerste kwartaal van 2020 een verlies van 5 procent liet zien, met vooral tegenslag in Azië. Maar de klap was de afgelopen maanden vele malen zwaarder: een omzetverlies van 30 procent in april en 20 procent in mei ten opzichte van dezelfde getallen een jaar geleden. De multinational meldt dat de bouwvervenmarkt weer vrij snel openging en aantrok, ook in Azië, en dat er een voorzichtig herstel was bij de protective coatings. Het zijn de vliegtuig- en de auto-industrie waar de vraag naar verf dramatisch gedaald is en tot op heden laag blijft. Door nauwgezet op de kosten te letten en goed zorg te dragen voor het personeel hoopt het bedrijf zich door de coronastorm te slaan.

PPG, moederbedrijf van onder veel meer Sigma Coatings, Boonstoppel en Veveo, kondigt op veel luidere toont bezuinigingen aan: een operatie waarbij het bedrijf nog dit jaar 20 tot 25 miljoen dollar denkt te besparen en in totaal 160 tot 170 miljoen dollar aan structurele bezuinigingen hoopt door te voeren. Die behelzen grotendeels personeelskosten (aangezien het bedrijf rekening houdt met forse ontslagvergoedingen als kostenpost) en verder in het herschikken van een aantal productie-units.

De verffabrikant uit Pittsburgh zag de omzet in april met 35 procent dalen en in mei met 30 procent, vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar.


Beide fabrikanten brengen dit nieuws nu naar buiten, vermoedelijk om de financiële markten en aandeelhouders voor te bereiden op de presentaties van de definitieve cijfers over het tweede kwartaal van 2020, die in juli zullen volgen. PPG kondigt aan dan de bezuinigingsplannen meer uitgewerkt te zullen hebben.


3 reacties

  • Jansma

    Kan mij dan iemand uitleggen hoe het kan dat de AEX van 74 naar 77 gaat bij akzonobel

  • Frans

    Inderdaad een vreemde update. Akzo kreeg een koopaanbeveling door een grote Amerikaanse analist(Bank of America)omdat er in Mei een groei van 25% werd gerealiseerd. Ook voor de industriële markten wordt gerekend op een progressief herstel. De Europese verfmarkt toont herstel en de winstverwachting wordt 20% te laag ingeschat. Let wel, dit wordt door een Amerikaanse bank gesteld. Tegenstrijdige berichten dus… waarom alleen een negatieve update over Q1 en geen positieve berichten over Q2? Drogredenen om ontslagen te vergoeilijken?

  • redactie Schildersvak.nl

    We hebben het bericht van Bank of America er even op nageslagen, volgens Beleggen.nl in ieder geval https://www.beleggen.nl/financieel_nieuws/563029/Beursblik-Bank-of-America-verhoogt-koersdoel-AkzoNobel.aspx. De bank spreekt positieve verwachtingen uit op basis van een Brits bedrijf, Kingfisher en een algemeen marktgevoel dat de industrie wel weer aantrekt. Geen idee of dat Kingfisher goed vergelijkbaar is met Akzo, die veel minder eigen winkels heeft in deco. Ondertussen lijkt Akzo inderdaad ook tamelijk koel te berichten over de tegenslag. Het is voor haar aandeelhouders van belang dat een bedrijf tijdig tegenslagen meldt. Het is PPG dat zijn omzetwaarschuwing koppelt aan forse bezuinigingsvoorstellen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


AkzoNobel breidt uit in Taiwan

Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

Coronaproof werken met toevoeging in RI&E

‘Scherm tussen bestuurder en bijrijder mag niet’

Recessie treft verffabrikanten met veel industrielakken


Naar archief >