Ga naar hoofdinhoud

Potkwast 9: ‘Ineens stond ik langs een lichtmast’


De een zag zich terug op een reclamebord langs de snelweg, de ander kreeg een telefoontje van een gerenommeerde Nederlandse schilder: of hij bij hem wilde komen werken? De winst van het NK Schilderen – Rutger van Antwerpen in 2018 en Alexander Buitendijk vorig jaar – is duidelijk niet geruisloos aan dit tweetal voorbij gegaan.

Rutger van Antwerpen op de hoogste trede van het ereschavot in 2018.

Van Antwerpen kan smakelijk vertellen over zijn ervaringen na het winnen van beroepenwedstrijd Skills. Bijna vijf jaar geleden alweer, maar de vakman van het Zeeuwse Noom dist moeiteloos de ene na de andere anekdote op. Tegenwoordig is hij jurylid van de jaarlijkse mbo-wedstrijd, waarvoor deze winter weer acht jonge schilders in training zijn. De finales zijn op 23 en 24 maart in RAI Amsterdam.

Buitendijk, die werkt bij Vink in Meerkerk, was afgelopen april de verrassende winnaar in de Utrechtse Jaarbeurs. Hij werd herkend op straat in zijn woonplaats Leerdam. Hoe hij omging met deze roem? ‘Gewoon mijn ding doen. Gewoon lekker werken.’

Alexander Buitendijk met zijn gouden plak.

Kwasten testen op tv

Van Antwerpen op zijn beurt ging naar het EK in Boedapest. ‘Sindsdien is er heel veel veranderd. Als je ziet wat er dan op je afkomt aan voorbereiding. Dat is echt een stukje verdieping in je vak. Leuke dingen eromheen ook, zoals kwasten testen voor Radar.’

Benieuwd naar de verhalen van deze twee jonge, talentvolle schilders? En naar de vraag hoe je dat nou doet, zo’n beroepenwedstrijd winnen? Beluister van deze aflevering van De Potkwast:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Video | Anne is klaar om te knallen in Gdansk

Potkwast 16: ‘Oprechte aandacht blijft het toverwoord’

Anne Eerdman gaat naar het EK schilderen

Anne Eerdman in wachtkamer voor EK

Video | Schilderen onder toeziend oog van de majesteit


Naar archief >