Ga naar hoofdinhoud

Personeelstekorten en hoge kosten plagen bouw


Hoewel de bouwsector dit jaar goed is begonnen, zijn de vooruitzichten op de langere termijn niet gunstig. Dat stelt ABN Amro in het dinsdag verschenen rapport Stand van de bouw, waarover Het Financieele Dagblad schrijft. De grootste problemen die eraan komen zijn – niet geheel verrassend – hoge kosten en personeelstekorten.

Beeld: Shutterstock

Stijgende bouwkosten gaan waarschijnlijk dit en volgend jaar al zorgen voor een kentering in de sector; ofwel duurdere en daardoor vaker uitgestelde projecten en minder afgegeven vergunningen. Dit komt door een combinatie van hoge energieprijzen en schaarste van producten, te wijten aan de oorlog in Oekraïne. Producten gemaakt van hout en staal – deels afkomstig uit Rusland of Oekraïne – stijgen het hardst in prijs.

Op de langere termijn vormen personeelstekorten het grootste probleem. Hoewel het aantal banen in de bouw al vele jaren stijgt, neemt ook het aantal onvervulbare vacatures toe. Op dit moment zijn er 26.000 vacatures in de sector. De bouw is volgens het UWV de sector waar de meeste vacatures moeilijk vervulbaar zijn.

Nederlandse bedrijven hebben in toenemende mate moeite Oost-Europese werknemers aan te trekken aangezien deze ook in het thuisland hard nodig zijn in de bouwsector.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Werknemers in de bouw: te dik, te weinig beweging

OnderhoudNL en UWV leiden samen zij-instromers op

Hoge kosten baren bouwers zorgen

De Betere Schilder: ‘Recordaantal schildersbedrijven’

Nieuwe website plus tijdschrift: ZO!Bouw


Naar archief >