Actueel

‘Overheid, financier koepel-VvE’s’

De overheid zou moeten bijspringen bij het oprichten van organisaties waarin meerdere mini-VvE’s samengaan. Dat zegt VvE-belang naar aanleiding van een rapport dat vandaag werd gepresenteerd.

In het rapport wordt getracht een beeld te krijgen van niet-functionerende VvE’s: verenigingen van eigenaars, meestal van appartementen, die geen reserveringen maken voor gezamenlijk onderhoud. Nederland telt volgens de vereniging 144.000 VvE’s. 30 procent daarvan bestaan uit niet meer dan twee wooneenheden. Nog eens 20 procent uit vijf wooneenheden of minder. Het nadeel van een kleine VvE is, volgens de vereniging, dat als er onenigheid ontstaat of een van de partijen is niet bereid of niet in staat om bij te dragen, dat het onderhoud dan meteen in gevaar komt, met verloedering van bezit en buurten tot gevolg.

Bewoners van koopwoningen, meestal appartementen, beneden- bovenwoningen of flats, die gezamenlijk één pand bewonen, vormen wettelijk verplicht een VvE. Het betekent dat ze gezamenlijk hun daken en gevels en andere zaken die ze delen moeten onderhouden. Ze dienen daarvoor ook een reservering te maken. De hoogte van die reservering is niet wettelijk vastgelegd.

Een oplossing zou kunnen zijn om de kleine VvE’s onder te brengen in koepel-VvE’s, meent de vereniging. Bij een groter aantal deelnemers in een vereniging kunnen de kosten beter gedeeld worden en kan er ook een professionele organisatie zich met het beheer van het vastgoed gaan bezighouden. Aan een wettelijke verplichting voor kleine, disfunctionele VvE’s om van zo’n koepel lid te worden denkt de vereniging niet, wel aan het financieel faciliteren door de overheid van zo’n stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.