Ga naar hoofdinhoud

Open Monumentendag trekt recordaantal bezoekers


Afgelopen weekend bezocht een recordaantal van ruim 1,3 miljoen bezoekers de circa 5.000 gratis opengestelde monumenten en 1.000 activiteiten in Nederland, tijdens de 37ste VriendenLoterij Open Monumentendag.

Foto: Peter de Wit

Zo werd op zaterdag en zondag her en der in het land onder andere historisch schilderwerk volop in de spotlights gezet.

Bijvoorbeeld in Leeuwarden, waar vakschilder Jilt Heidstra in een – uit 1895 daterende – voormalige apotheek aan de Tweebaksmarkt uitgebreid vertelde over zijn fraaie restauratie van een origineel houten cassettenplafond in 2004.

Daarnaast toonde hij hier zijn collectie oude schilderattributen. Heidstra’s zoon Hedser, eveneens schilder, verzorgde in de vroegere apotheek vergulddemonstraties voor het publiek (zie foto boven).

De enorme inzet van duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren én het goede weer, zorgden landelijk voor de drukstbezochte editie van Open Monumentendag ooit, verklaart Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland het succes.

Vorig jaar trok Open Monumentendag ruim 1,2 miljoen bezoekers, tot dan toe een record. Dit jaar is dat aantal overtroffen, wat het evenement tot het grootste gratis culturele evenement van Nederland maakt.

De landelijke waardering voor Open Monumentendag is hoog, zo blijkt uit het recent uitgekomen Cultuursector Merkenonderzoek 2023. Dit komt vanwege alle mooie locaties die jaarlijks opgesteld worden en het feit dat entree gratis is.

“In deze tijden van hoge inflatie wordt de entreeprijs van evenementen een drempel voor steeds meer mensen. Open Monumentendag is hierin een welkome uitzondering, dankzij de gratis toegang”, verklaart onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Bezoekersaantallen

Van Ameland tot aan Maastricht, van Middelburg tot aan Enschede, je kon dit weekend niet om Open Monumentendag heen. Verspreid door het land waren er ruim 6.000 monumenten en activiteiten te bezoeken.

De meeste bezoekers kwamen naar Amsterdam (46.000), Breda (33.000), Utrecht (25.000), Rotterdam (25.000), Zwolle (17.000), Bergen op Zoom (16.000), Schouwen-Duiveland (16.000), Delft (13.000), Groningen (12.000), Amersfoort (12.000), Kampen (12.000), Gouda (10.000) en Roermond (10.000).

In Den Haag zagen veel mensen hun kans schoon om het acht eeuwen oude Binnenhof te bezoeken, wat momenteel een renovatie ondergaat. Zeer populair en compleet volgeboekt was ook kasteel Biljoen in Velp.

In 2024 vindt de 38ste editie van Open Monumentendag plaats, met als thema “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. De gastgemeente voor de landelijke opening wordt later bekend gemaakt.

Jilt Heidstra geeft bezoekers uitleg over zijn collectie oude schilderattributen – Foto: Peter de Wit

Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van Nederland Monumentenland. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd, stelt de stichting.

Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Drukte bij de entree van een van de monumenten, afgelopen zaterdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


ERM: ‘Geef erfgoed aandacht in partijprogramma’s ’

Pieter van Vollenhoven bij landelijke opening Open Monumentendag

Masterclasses Restauratieschilderen bij Cibap Next

SchildersVakprijs in de startblokken voor hybride event

Harings fabeldier in Amsterdam schittert weer


Naar archief >