Actueel

Mkb-bedrijven mogen niet opdraaien voor de kosten van de energietransitie. Dat schrijven ondernemersorganisatie ONL en het duurzame bedrijvennetwerk MVO Nederland in een open brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, zo meldt Het Financieele Dagblad.

In de huidige plannen dreigen de kleinere bedrijven op te draaien voor de verduurzaming van de grote bedrijven, stellen beide organisaties. Ze vrezen dat mkb-bedrijven de subsidies moeten ophoesten waarmee grote bedrijven kunnen innoveren en de energietransitie kunnen maken.

Steen des aanstoots is het voorstel Opslag Duurzame Energie (ODE). Aan deze extra belasting op het verbruik van gas en stroom betalen mkb-bedrijven het meest, terwijl de opbrengsten via SDE+-subsidies worden gebruikt om grootvervuilers te verduurzamen.

ONL en MVO Nederland roepen de minister op de lasten van de energietransitie en het Klimaatakkoord eerlijker te verdelen. Ze willen dat de minister kiest voor het ondernemerschap en de innovatiekracht van het midden- en kleinbedrijf.

‘Ondernemers zijn dagelijks bezig de energietransitie handen en voeten te geven’, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. ‘Deze groep verdient ondersteuning en een betrouwbare overheid.’ Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, heeft Wiebes er in een gesprek op gewezen dat het onwenselijk is dat de rekening neerslaat bij mkb-ondernemers.

Vorige maand besloot het kabinet, na doorrekeningen van het Klimaatakkoord door de planbureaus, burgers minder te laten meebetalen aan de kosten voor de energietransitie. Gevolg daarvan is dat een groter deel voor rekening komt van het bedrijfsleven.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.