Actueel

Onverwoestbare coating

2

Chemici van de Harvard University in Amerika hebben een polymeer ontwikkeld dat in de vorm van een flexibele 2k-coating (na uitharding) nagenoeg onverwoestbaar is.

Officieel heet het polymeer, conform de opbouw van de keten: alpha-(2-aminomethylethyl)-omega-(2-aminomethylethoxy)-poly-(oxy(methyl-1,2-ethanediyl)), gemakshalve Line-X genoemd.

Een indrukwekkend filmpje laat zien hoe een onbehandelde meloen uit elkaar spat wanneer die van een hoge toren op een stenen ondergrond wordt gegooid.

De meloen behandeld met Line-X spat niet uit elkaar. Sterker nog, zelfs met een hakbijl is geen opening in de coatinglaag te slaan. Dat lukt pas na enig slijpwerk.

 

De nagenoeg onverwoestbare coating heeft inmiddels toepassingen gevonden voor kogelvrije vesten, gepantserde auto’s en op sommige oppervlakken van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie.

 

 

 

 

2 reacties op “Onverwoestbare coating

 1. Klaas de Wit schreef:

  Als je van een meloen een stuiterbal maakt door er een laag rubber(elastomeer) in de
  vorm van een polyureacoating op aanbrengt zegt dit in feite niet zo veel over de onverwoestbaarhheid (lees sterkte) van de coating.
  Een autoband kun je met een bijl te lijf gaan zonder enig resultaat.
  De merites van polyureacoatings zijn genoegzaam bekend, vermoedelijk is Line-X een modificatie van genoemde coating met ( iets) verbeterde eigenschappen.
  Line-X coatings zijn al sinds 2009 bekend.

 2. Jaap Janse schreef:

  Ik deel de mening van Klaas de Wit. de eigenschappen van Line-X coatings zijn bekend. De modificatie zal ongetwijfeld de producteigenschappen hebben verbeterd maar het promotiefilmpje geeft een vertekend beeld voor wat betreft het gebruikelijke toepassingsgebied van deze coatings. Wanneer je het beeld bekijkt waarop de meloen wordt open gezaagd zie je dat er geen sprake is van een gangbare laagdikte die normaliter met spuitwerk wordt bereikt maar dat het een opgebouwde laagdikte is van 8 a 10 mm rubber(elastomeer). Er is dus sprake van een versterkte rubberen bal met meloen als inhoud en daarmee loopt het vergelijk met gangbare toepassingen een beetje scheef. Waarmee gezegd, propaganda is ook marketing…..toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.