Ga naar hoofdinhoud

Ondernemers bezorgd over stabiliteit politiek


Uit een enquête van MKB-Nederland en VNO-NCW onder 1.346 ondernemers blijkt dat driekwart van de ondervraagden bezorgd is over de betrouwbaarheid en de stabiliteit van de politiek.

Het Binnenhof en de Hofvijver met links op de foto het Torentje

Ze zien polarisatie, versnippering van de politiek, het vergroten van het vertrouwen in de overheid en een langetermijnvisie daarbij als de grootste uitdagingen.

Driekwart van de ondernemers verwacht dat de uitslag van de verkiezingen van invloed zal zijn op hun bedrijf. Ze verwachten vooral hogere kosten en meer eisen en regels.

Het onderzoek onder ondernemers lieten MKB-Nederland en VNO-NCW (OnderhoudNL is lid van beide organisaties), in nauwe samenwerking met het opiniemagazine Forum uitvoeren door Direct Research in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen.

Economisch klimaat

Ondernemers zijn nu veelal nog positief over de huidige situatie van hun bedrijf. Drie op de vijf (62%) beoordeelt deze als (zeer) goed. Voor komend jaar ziet 59% het economische klimaat echter als onzeker of (zeer) somber. Bijna drie op de vijf maken zich daarbij zorgen over de internationale (politieke) spanningen en de gevolgen voor het bedrijf.

Bijna alle ondernemers (92%) ervaren knelpunten. De grootste zijn momenteel de gestegen kosten zoals voor energie, grondstoffen en rente (49%), de hoge loonkosten (41%), en regeldruk (33%). Dit sluit naadloos aan bij de Nationale Peiling Ondernemersklimaat van de ondernemersorganisaties van begin dit jaar.

Ondernemers zijn verder van mening dat de hoeveelheid (complexe) regels ten koste gaat van het ondernemen, dat minder of niet werken te veel ‘beloond’ wordt in Nederland en dat er echt meer (betaalbare) woningen moeten komen.

BBB en NSC

Uit een analyse van het stemgedrag blijkt dat de bulk van de ondernemers nog altijd van plan is op de VVD te stemmen (30%). Ten opzichte van de vorige verkiezingen (48%) lijkt dit aantal wel terug te lopen. Dit verschil komt grotendeels ten gunste van nieuwkomers als BBB en NSC.

De opkomst van deze nieuwe partijen zien ondernemers over het algemeen als een kans (51%). 23% twijfelt verder nog en weet niet waar ze op gaan stemmen.

Uit de peiling blijkt verder een grote ontevredenheid over het beleid van de huidige demissionaire coalitie van VVD, CDA, D66 en CU. Ondernemers geven aan dat het ontbrak aan visie, beslissingen en langetermijndenken. Veel ondernemers vinden überhaupt dat de politiek onvoldoende oog heeft voor het ondernemerschap.

Ondernemers noemen met name VVD, BBB en NSC als mogelijke nieuwe coalitiepartijen. Dilan Yesilgöz wordt het meest genoemd als premiers-kandidaat (37%), met op verre afstand Omtzigt (11%) en Timmermans (10%).

Thijssen

“Ondernemers snakken naar stabiel en op de lange termijn gericht beleid. Dat is cruciaal, want zij staan de komende jaren voor grote investeringen, met name op het gebied van duurzaamheid”, zo reageert voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW op het onderzoek.

“Bovendien is stabiliteit en beheersing van de neiging om de lasten- en regeldruk alsmaar te vergroten nodig om te zorgen dat er voldoende investeringen in Nederland plaatsvinden. Zodat we met elkaar -nu en in de toekomst- voldoende geld blijven verdienen om onze agenten, leraren en verpleegkundigen te kunnen betalen.”

.

Ook voorzitter Jacco Vonhof reageert op de uitkomsten van het onderzoek: “Ondernemers zien opnieuw veel nieuwe regels en kosten op zich afkomen en vrezen dat, denk ik terecht, als we met elkaar niet opletten.”

“Nu al is bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar voor mkb-ondernemers. We moeten dit schip van richting veranderen met de nieuwe coalitie als we het mkb weer echt de broodnodige wind in de zeilen willen geven.”

Achtergronden

Het onderzoek werd verricht onder 1.346 ondernemers van klein tot groot. Het betrof een representatieve steekproef en een goede afspiegeling van het bedrijfsleven, aldus de initiatiefnemers achter de enquête.

Lees hier de uitkomsten van het complete onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Webinar ‘Sta stil bij Veiligheid’

Zelfstandigen Bouw ziet toenemend tekort vakkrachten

Masters of Maintenance vroegtijdig geannuleerd

Onderhoudsbedrijven vrezen omzetafname

Bewust Veilig-dag pocht met ruim 500 aanmeldingen


Naar archief >