Ga naar hoofdinhoud

Ondernemer centraal in Week van de RI&E


De zesde Week van de RI&E, bedoeld om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, vindt plaats van 21 tot 25 september. Het thema van dit jaar is: ‘De ondernemer centraal’.

Deze landelijke week is een initiatief van het Steunpunt Risico-Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E) in samenwerking met sociale partners. Van 21 tot en met 25 september organiseren branches, arbodeskundigen, arbodiensten en andere intermediairs activiteiten met aandacht voor de RI&E, zoals workshops, kortingen op quickscans en telefonisch advies.

Er is dit jaar voor het thema ‘De ondernemer centraal’ gekozen, omdat ondernemers hun bedrijf als geen ander kennen en over het algemeen goed weten wat er in hun organisatie speelt.

Daarnaast zijn ondernemers op dit moment druk bezig met aanpassingen in verband met de coronamaatregelen. Daarom biedt dit moment een kans om ook andere aandachtspunten op het gebied van veilig en gezond werken direct mee te nemen, waaronder het opstellen en aanscherpen van de RI&E, aldus het Steunpunt.

Meerjarenplan
De Week van de RI&E wordt dit jaar extra kracht bijgezet door een bredere campagne over de RI&E die het Ministerie van SZW na de zomer start. De campagne is onderdeel van het ‘Meerjarenplan verbetering naleving RI&E 2020-2023’.

De staatssecretaris van SZW heeft dit plan beschreven in een kamerbrief dd. 29 januari 2020. Al vaker werd benadrukt dat de RI&E als basis wordt gezien voor een succesvol preventiebeleid. In de brief aan de Kamer wijst de staatssecretaris op het hoge aantal mensen dat jaarlijks overlijdt als gevolg van arbeidsongevallen of beroepsziekten (4.100).

Ze benoemt hierbij het gebrek aan naleving van de RI&E-plicht. De campagne heeft als doel om de bekendheid van de RI&E plicht te verhogen. Met name kleine bedrijven zijn vaak niet op de hoogte van de verplichting.

Bekijk alle acties en activiteiten die deze week plaatsvinden op www.weekvanderie.nl, Op deze website kunnen organisaties zich tevens aanmelden als supporter en gebruik maken van de toolbox, inclusief ideeën voor activiteiten en tips voor communicatie.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >