Ga naar hoofdinhoud

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden


OnderhoudNL noemt de looneis van de vakbonden FNV, CNV en LBV ‘belachelijk en absurd’. Daarmee bereiken de cao-besprekingen kort voor de deadline van 1 oktober een nieuw kookpunt.

De delegatie van OnderhoudNL schrijft verbaasd te zijn over een verhoging van de loonseis voor schilders en glaszetters wanneer sprake zou zijn van een gespreide invoering in 2024. Dit betekent, zwartwit gezegd, een beetje erbij in januari en een beetje erbij in juli.

Schril contrast

OnderhoudNL-voorzitter Henk den Boer stelt in een videoboodschap dat de bonden de eerdergenoemde eis van 3,3 procent hebben verhoogd naar 4,55 procent. ‘Een schril contrast met de constructieve gesprekken die we hiervoor hadden.’

De werkgeversvereniging heeft ‘echt het idee dat er niet geluisterd wordt naar de problemen van de leden’. ‘Een belachelijk voorstel van 4,55 procent toont aan dat de bonden geen enkele rekening houden met de levensvatbaarheid van de bedrijven waar de mensen in werken’, zegt Den Boer. Zij kunnen de historische loonsverhoging van 10,3 procent van dit jaar nog steeds niet doorberekenen aan hun klanten. Vooral familie- en regionale schildersbedrijven leggen het in de concurrentiestrijd af tegen zelfstandigen door de opgelopen loonkostendruk, schrijft de brancheorganisatie.

‘Geen oog voor marktsituatie’

Den Boer: ‘Wij hebben de vakbonden uitgenodigd te kijken naar een gezamenlijk breder pakket aan mogelijkheden conform onze cao.’ Hij rept van duurzame inzetbaarheid, een sector waarin veiligheid, scholing en flexibilisering zijn geborgd en waarin het ziekteverzuim wordt teruggedrongen. ‘Het is teleurstellend dat hier niet over wordt gepraat maar enkel over salaris. Wij wensen eerlijke loonafspraken te maken die recht doen aan de gevolgen die onze bedrijven ondervinden. De absurde eis van de bonden laat zien dat zij geen oog hebben voor de marktsituatie.’

OnderhoudNL beraadt zich op vervolgstappen. Den Boer: ‘Nog steeds willen wij koopkrachtbehoud voor alle medewerkers, maar dan wel in een goede balans met de totale loonkosten.’

Lees ook: Onderhandelingen over lonen zitten nog steeds vast en ‘Loonstijging was onnodig hoog’

2 reacties op “OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

 • Piet

  Onderhoud.nl is puur voor de werkgevers.
  Snap niet het probleem dat we 10,3% erbij hebben gekregen.
  Zijn genoeg sectoren die het erbij hebben gekregen, nu blijkt dat ze het op een andere manier gaan berekkenen. Hebben we in eens te veel gekregen.

  Denk dat de inflatie van juli tot juli geen 3,3 % was denk eerder rond de 8%.

  Zit 25 jaar in het vak. We hebben het harstikke druk. Mensen hebben het niet ruim. Afspraak is afspraak. loon qua inflatie was de afspraak.

  En buiten dat om is er geen personeel te vinden.
  Maak het vak aantrekkelijker ,betere lonen .

 • J

  FNV en CNV zijn hard bezig om alles naar de kloten te helpen
  Nog maar meer erbij !
  Ach ja waarom niet !!
  Ze hebben het zo slecht die werknemers !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Definitief: schilders krijgen 3,3 procent extra loon

Ondernemers bezorgd over stabiliteit politiek

OnderhoudNL verwacht heropening salarisgesprekken

Wet stimuleert aannemen mensen met arbeidsbeperking

Eerste landelijke Leermeesterdag


Naar archief >