Ga naar hoofdinhoud

Nominaties Glas Award 2023 bekend


De nominaties voor de Glas Award 2023 zijn bekend. Uit zestien inzendingen nomineerde de jury vier bedrijven met een bijzonder glasproject: Octatube, Vandaglas, HDK-Architecten en D&O Bouwglas.

Het project Depot Boijmans van Beuningen, ingestuurd door ABT ingenieurs, won de Glas Award in 2021

De Glas Award is een initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Eisma Bouwmedia, uitgever van Glas in Beeld, is mediapartner. Op 8 november 2022 beraadslaagde de jury en nomineerde de volgende vier projecten en producten:

  • Echo, Octatube (ingenieursbureau uit Delft dat architectonische constructies ontwerpt, ontwikkelt en realiseert, met een accent op hoogwaardige toepassingen van glas)
  • Q Appartments Amsterdam, Vandaglas (productie- en distributiebedrijf van isolatieglas, veiligheidsbeglazing, interieurbeglazing en glasspecials uit Arnhem)
  • Artist-in-residence, HDK-Architecten (Rotterdam)
  • Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC, D&O Bouwglas (Franeker)

De winnaar van de tweejaarlijkse Glas Award wordt bepaald door de leden van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Zij kunnen de hele maand januari hun stem uitbrengen.

Naast de Glas Award worden ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uitgereikt. De winnaars van deze prijzen zijn aangewezen door de jury.

De prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas wordt voor de elfde maal uitgereikt. De uitreiking vindt plaats tijdens de Bouwbeurs 2023 van de Jaarbeurs te Utrecht.

De uitreiking zal zijn in het auditorium om 17.00 uur en is net als de vorige keer uit handen van Maxime Verhagen. Hierbij de korte omschrijvingen van de genomineerde projecten:

Nominatie 1: Echo

Octatube
Voor dit nieuwe gebouw van de TU Delft zijn de gevels uit glas opgetrokken, waarbij in de ontwerpfase al is nagedacht over de vraag hoe de verschillende kwaliteiten van glas optimaal konden worden toegepast. Het resultaat is een toonaangevend gebouw dat door de jury genomineerd wordt vanwege de innovatieve, out of the box toepassing van glas als de bepalende factor voor de constructie.

Nominatie 2: Q-Appartments Amsterdam

Vandaglas
Glas en beton zijn voor deze appartementencomplexen zo gecombineerd dat organische structuren ontstaan waar je niet omheen kan. In plaats van een flat zie je eerder een schilderij van Escher voor je neus oprijzen. De jury was speciaal gecharmeerd van het mooie, harmonieuze schouwspel dat is neergezet door de relatief eenvoudige, maar uiterst ingenieuze toepassing van glas in combinatie met beton.

Nominatie 3: Artist-in-residence, HDK-architecten
Een kelder is omgetoverd tot een met zonlicht verlichte ruimte. Glazen gevels zijn bevestigd tegen spanten van glas die de glazen dakplaten kunnen dragen. Daarbij is er sprake van een prachtige lichtinval in de kelder zelf. De eenvoud, het zonlicht in de kelder en de “glas-uitdagingen” bij het realiseren van een zelfdragende, voor bijna 100% uit glas bestaande constructie, leverden het project een nominatie op.

Nominatie 4: Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC, D&O Bouwglas
De hulpwarmtecentrale in Amsterdam slaat overtollige warmte op en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is nu door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud, aldus de jury.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Heren’ van het schildersvak blazen 125 kaarsjes uit

Decoratieve technieken en kunst op event Boss Art Deco

Mbo-schildersopleidingen bieden Open Huisdagen

‘Ondernemingsklimaat in Nederland verder verslechterd’

Predicaat Hofleverancier voor Van Es Glas en Verf


Naar archief >