Actueel

Senator Jose Peralta heeft een wet aangenomen gekregen in de senaat van de staat New York om een onderzoek te laten doen naar schilfers loodhoudende verf die van bovengrondse treinbruggen naar beneden dwarrelen. Volgens de plaatselijke schildersvakbond bevatten de schilfers meer dan 50 keer de toegestane hoeveelheid lood.

 

De vakbond trok al in april 2017 aan de bel: in de wijk Jackson Heights, waar een trein van lijn 7 via een brugconstructie over huizen en parken rijdt, dwarrelen verfsnippers naar beneden. Die snippers zouden 244.000 deeltjes lood per miljoen bevatten, terwijl de grenswaarde 5000 deeltjes is. De giftige snippers dwarrelen neer op scholen, in parken en dringen in de grond, stelt de vakbond. Die vindt dat de bruggen zo snel mogelijk helemaal kaal gemaakt moeten worden en opnieuw geschilderd.

De Metropolitan Train Authority, eigenaar van de brug, verklaarde dat er niet zo veel aan de hand was: de bruggen worden al geïnspecteerd en als er onderhoudswerkzaamheden zijn, dan wordt de loodhoudende verf volgens de regels afgevoerd.

Dat ging senator Jose Peralta niet ver genoeg. Hij diende deze zomer een wetsvoorstel in, dat onlangs door gouverneur Andrew Cuomo van New York getekend werd. De wet zegt dat er een onderzoek zal worden ingesteld naar het verval van de loodhoudende verflaag en dat er aanbevelingen zullen worden opgesteld.

Ondertussen zullen de schilfers in Jackson Heights dus nog wel even een tijdje blijven dwarrelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.