Actueel

Watergedragen PU van zonnebloemolie

2

Onderzoekers van de universiteit van Teheran, Iran, zijn er in geslaagd om een watergedragen polyurethancoating te maken met onder andere zonnebloemolie als basis. Daarover publiceren ze in het aprilnummer van Progress in Organic Coatings.

De onderzoeksgroep spreekt van een ‘herwinbare, groene en makkelijk op te schalen’ grondstof. Het gaat om dihydroxy acid, die werd gesynthetiseerd uit zonnebloemolie. Dit product werd ingezet als ketenverlenger bij het maken van watergedragen polyurethan.

Om het zuur te maken werd methanol ingezet zodat de olie werd geëpoxideerd, waarna verzeping (saponificatie)  plaatsvond. Dit product werd gesynthetiseerd met 1,4 butyleen adipate, wat leidde tot een watergedragen polyurethan.

Verschillende analysemethodes toonden aan dat deze handelwijze een prima, goede gedistribueerde watergedragen polyurethan opleverde, op nanoschaal (50-100 nm) met alle eigenschappen die van een polyurethan verwacht kunnen worden. Volgens de onderzoekers is dit een zeer efficiënte manier om PU-coatings te maken.

Een samenvatting van het artikel (in het Engels) vind je hier.

 

2 reacties op “Watergedragen PU van zonnebloemolie

  1. Klaas de Wit schreef:

    Voor diegene die in het artikel als pdf belangstelling hebben, laat het mij weten.

  2. Jeroen schreef:

    Dus er wordt methanol en butyleen gebruikt om van zonnebloem olie een watergedragen product te maken. De herwinbaarheid van de olie gaat teniet door het proces om het te maken……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.