Mens en bedrijf

“Een historische sensatie”, noemt museumdirecteur Wim Pijbes de plafondschilderingen van Richard Wright in het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. “Naast de meest heilige plek sinds de opening in 1885, de Nachtwachtzaal, sla je je ogen op en zie je deze plafondschilderingen.”

Net als Michelangelo, toen hij in de 16e eeuw het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome schilderde, heeft Wright, liggend op zijn rug op een steiger, meer dan 47.000 zwarte sterren handmatig aangebracht. Bij het aanbrengen van de sterren maakte hij gebruik van dezelfde techniek als Michelangelo. Wright vervaardigde de plafondschilderingen in twee grote ruimtes die links en rechts van de Nachtwachtzaal zijn gelegen. Hij werd geïnspireerd door de sterren in de Aduardkapel van architect Cuypers die onderdeel is van het Rijksmuseum.

Vanaf 2005 is in opdracht van de Rijksgebouwendienst en onder leiding van het atelier Rijksbouwmeester een reeks kunstopdrachten verstrekt voor het vernieuwde Rijksmuseum. De kunstwerken reageren op de transformatie die het gebouw en de collectie tijdens de verbouwingsjaren onderging.

De plafondschilderingen zijn het een-na-laatste kunstwerk uit deze reeks. Op 14 april, een dag na de officiële opening van het Rijksmuseum, wordt nog 1 tijdelijk kunstwerk gepresenteerd waarna het project  ‘hedendaagse kijk op het Rijksmuseum’ wordt afgesloten. De kunstwerken maken hierna deel uit van de collectie van het Rijksmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.